Din cele circa un milion de carmangerii din tara, circa jumatate risca sa fie inchise din cauza ca nu indeplinesc conditiile cerute de UE. Potrivit statisticilor, unitatile de procesare a carnii sunt impartite in patru categorii: A, B, C si D. UE accepta numai categoriile A, B si C, insemnand unitati cu programe de restructurare si modernizare aproape de finalizare. Din pacate, mai mult de jumatate dintre unitatile de procesare a carnii se situeaza in categoria D, adica sunt supuse inchiderii. Ministerul Agriculturii a preconizat ca, daca aceste unitati nu se vor dezvolta, fie prin Programul Fermierul sau cu fonduri SAPARD, fie prin forte proprii, ele se vor inchide si mii de oameni vor ramane fara locuri de munca. De asemenea, daca nu se face nimic, vor rezista pe piata numai marii intreprinzatori din domeniu.
Normele de igiena si de calitate a carnii sunt incluse in HG 954/2005, adoptate in baza cerintelor UE, care va intra in vigoare la 1 octombrie. Aurel Indrie, directorul executiv adjunct al Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Bihor, ne-a declarat, ieri, ca normele de igiena mentionate mai sus vor fi valabile pentru toti comerciantii de carne si produse din carne, nu numai pentru carmangerii. DSVSA Bihor va urmari implementarea prevederilor pachetului legislativ privind igiena produselor alimentare si a carman- geriilor, astfel incat, pana in octombrie, toti operatorii din industria carnii trebuie sa se conformeze normelor si cerintelor europene. Medicii veterinari trebuie sa efectueze activitati de inspectie in abatoare, in unitati de manipulare a vanatului si in unitati de transare care pun pe piata carne proaspata, urmarind in special informatiile privind lantul alimentar, inspectia ante- si post-mortem (dinaintea sacrificarii si dupa aceasta), protectia si bunastarea animalelor, subprodusele de origine animala si testarile de laborator.