BNR a publicat o serie de proiecte de norme si regulamente privind adecvarea capitalurilor bancilor in functie de risc, corespunzator reglementarilor Basel II, care vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2007, dar vor fi obligatorii pentru toate institutiile de credit de la 1 ianuarie 2008. Totodata, BNR a publicat proiectul de lege privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, care stabileste cadrul general de aplicare a noilor reglementari. Propunerile si amendamentele la proiectul de lege pot fi transmise bancii centrale pana pe 31 iulie.
Noua lege privind institutiile de credit si adecvarea capitalului va inlocui Legea Bancara 58/1998, OUG 97/2000 privind organizatiile cooperatiste de credit, Legea 541/2002 privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ si Legea 33/2006 privind bancile de credit ipotecar, acte normative care vor fi abrogate la 1 ianuarie 2007. Prevederile reglementarilor emise de BNR, in baza Legii 58/1998, existente la data intrarii in vigoare a proiectului de lege se aplica in continuare, pana la abrogarea lor expresa. Directivele europene stabilesc obligativitatea pentru toate statele membre sa elaboreze legislatia de aplicare a reglementarilor Basel II, astfel ca aceasta sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2007, dar permit derogari de la aplicare pana la 1 ianuarie 2008. Pana pe 31 decembrie 2007, institutiile de credit din Romania vor putea aplica pentru determinarea valorii expunerii ponderate la risc prevederile din Normele BNR 12/2003 privind supravegherea solvabilitatii si expunerilor mari ale institutiilor de credit, cu modificarile si completarile ulterioare. Basel II introduce reguli imbunatatite de clasificare si gestionare a riscurilor, odata cu noi metode de calcul al adecvarii capitalurilor in functie de risc.
Bancile au posibilitatea sa aleaga intre o abordare de baza (standard), care presupune un calcul pornind in principal de la factori cantitativi si mai multe variante de abordari avansate, care pun accentul pe factorii calitativi ai portofoliului si presupun elaborarea unui model de fiecare banca in parte. In prezent, necesarul de capital se calculeaza, in principal, in functie de nivelul ratei solvabilitatii, care trebuie sa depaseasca 12%. Rata solvabilitatii reprezinta raportul dintre capitalurile proprii ale unei institutii de credit si activele ponderate in functie de risc.