Noua Lege a falimentului va intra in vigoare pe 21 iulie, scopul principal fiind, la solicitarea ferma a Comisiei Europene, de a grabi iesirea de pe piata a entitatilor neviabile. "Scurtarea procedurii insolventei a fost chestiunea principala avuta in vedere. Inainte dura sase luni pina la deschiderea unei proceduri de insolventa, dar in momentul de fata vom sti imediat dupa introducerea actiunii daca deschidem procedura de faliment sau deschidem procedura generala, care poate sa duca la reorganizare sau la faliment", a declarat presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Reorganizare si Lichidare, Arin Octav Stanescu. Conform noilor reglementari, societatile-fantoma, societati care nu au birouri sau nu au acte, vor intra direct in procedura falimentului, care se va termina intr-o perioada extrem de scurta de timp.

Puteri mai multe pentru creditori

Creditorii au o pozitie mai importanta in cadrul procedurii de insolventa, aceasta fiind una dintre modificarile de esenta aduse de noua lege. Stanescu a explicat ca judecatorul sindic nu se mai pronunta pe chestiunile de management, de oportunitate sau comerciale, acestea revenind administratorului judiciar sau lichidatorului judiciar si creditorilor care isi pot impune pozitia in legatura cu orice act care priveste administrarea societatii. Creditorii pot chiar prelua societatea sa o administreze sau sa vinda actiuni. Daca cu rea-credinta debitorul contesta starea de insolventa si judecatorul respinge contestatia si il declara in faliment, acest debitor nu va mai putea sa propuna un plan de reorganizare pentru ca judecatorul va considera ca a incercat sa tergiverseze procedura. In cazul in care debitorul solicita el insusi deschiderea procedurii i se va acorda intreaga protectie, debitorul putind sa-si pregateasca un plan de redresare si sa ramina cu conducerea societatii in miinile sale.

Debitorul este chiar obligat sa ceara deschiderea procedurii de insolventa pentru ca exista sanctiune penala pentru infractiune de bancruta simpla, respectiv neintroducerea cererii de deschidere a procedurii insolventei la timp. Conform statisticilor UNPRL, in 2005 s-au deschis circa 11.000 de proceduri de insolventa, ceea ce nu inseamna nimic fata de sutele de mii de societati inregistrate la Registrul Comertului, a precizat Stanescu. In momentul de fata se aplica o procedura rapida prevazuta de Legea 359/2004 prin care vor fi scoase de pe piata 240.000 de societati-fantoma.

In Romania sub 5% dintre societatile comerciale ajung in procedura de faliment, nivel mult mai scazut comparativ cu alte state europene. Potrivit lui Stanescu, in Romania isi desfasoara activitatea 2.000 de practicieni in domeniul reorganizarii si lichidarii, ale caror incasari au totalizat, in 2005, 65 de milioane de lei. Onorariile lichidatorilor se situeaza intre 0 si sute de mii de euro. O parte din onorarii nu se incaseaza. Spre exemplu, de la Fondul de Lichidare, practicienii ar trebui sa incaseze peste doua milioane de euro, acest subiect fiind discutat si cu presedintele ANAF, Sebastian Bodu, dupa ce Ministerul Finantelor a cerut lichidarea cu lichidatori judiciari in 38.000 de dosare.