Sub pretextul simplificarii procedurilor, guvernul a trecut la Registrul Comertului înregistrarea micilor întreprinzatori.Guvernul a adoptat miercuri o ordonanta de urgenta care încurajeaza micii întreprinzatori: persoanele fizice autorizate, întreprinderile familiale si cele individuale, a anuntat purtatoarea de cuvânt a executivului, Camelia Spataru. Noile reglementari simplifica pasii întreprinsi de cei interesati pentru înregistrarea si înfiintarea unei mici afaceri. „Odata cu adoptarea ordonantei de urgenta, procedura este preluata în întregime de Registrul comertului, prin directorii oficiilor Registrului comertului de pe lânga tribunale“, a explicat Camelia Spataru. 
Înregistrare on line, în trei zile lucratoare Formele de desfasurare a activitatilor economice în mod independent prevazute de acest act normativ sunt: persoana fizica autorizata (PFA), întreprinderea individuala si cea familiala. Persoana care doreste sa desfasoare o activitate economica în mod independent va beneficia de procedura de înregistrare si de autorizare a functionarii simplificata, cu termene scurte, care si-au dovedit eficienta în cazul persoanelor juridice.Certificatul de înregistrare, care contine codul unic, devine documentul care atesta înscrierea în Registrul Comertului, autorizarea functionarii, precum si luarea în evidenta de autoritatea fiscala competenta. Termenul de emitere a actului este de trei zile lucratoare de la primirea documentatiei complete.Actul normativ permite posibilitatea solicitarii înregistrarii on line pentru cele trei categorii: PFA, întreprindere individuala si întreprindere familiala.Alta prevedere ce vine în sprijinul celor care vor sa înceapa o mica afacere este posibilitatea acordata fiecarei primarii de a constitui si organiza birouri de asistenta si de reprezentare, prin reorganizarea activitatii de autorizare desfasurate în prezent. 
Asigurari pentru sana- tate, pensie si somaj „O prevedere importanta a actului normativ, legata de protectia sociala, se refera la faptul ca persoana fizica autorizata, întreprinzatorul persoana fizica titular al unei întreprinderi individuale si membrii unei întreprinderi familiale sunt asigurati în sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si pot fi asigurati în sistemul asigurarilor sociale de sanatate si al celor pentru somaj“, a precizat Camelia Spataru. De asemenea, întreprinzatorul persoana fizica titular al unei întreprinderi individuale, cât si persoanele din întreprinderea familiala pot cumula si calitatea de salariat al unei terte persoane care colaboreaza pentru efectuarea unei activitati economice. În întreprinderea familiala nu exista angajati, ea este constituita din doi sau mai multi membri ai unei familii, pâna la gradul IV de rudenie.Cele trei categorii de întreprinzatori pot avea orice obiect de activitate cuprins în codul CAEN, mai putin cele interzise prin legi speciale. Totodata, PFA, întreprinderea individuala si cea familiala pot tine contabilitate în partida simpla, o procedura mai facila de tinere a contabilitatii ce înregistreaza veniturile si cheltuielile.