HotNews informeaza: CNADNR a semnat cinci contracte de 693 milioane de euro pentru autostrazi. Anca Boagiu: In cativa ani vom avea 845 kilometri de autostrada
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) a semnat vineri primele cinci contracte din noua pentru loturile de autostrada de pe Coridorul IV Paneuropean. CNADNR a anuntat pe 12 aprilie castigatorii licitatiilor pentru mai multe loturi din tronsoanele de autostrada Nadlac-Arad, Timisoara-Lugoj, Lugoj-Deva, Orastie-Sibiu. Printre castigatori se afla Grupul Romstrade (controlat de omul de afaceri Nelu Iordache), Spedition UMB si Tehnostrade (companii detinute de Dorinel Umbrarescu, unul dintre oamenii de afaceri supranumiti si "regii asfaltului), Strabag (care are numeroase afaceri cu statul si care se mai ocupa deja de constructia unui alt tronson de autostrada din Coridorul IV Paneuropean) si Astaldi (se ocupa, de asemenea, de un alt tronson de autostrada).
Primele contracte s-au semnat pe lotul 1 de pe tronsonul Timisoara - Lugoj, loturile 1 si 2 de pe Nadlac-Arad, lotul 1 de pe Lugoj-Deva si lotul 3 de pe Orastie-Sibiu.
"La cei 693 de milioane de euro pentru cele cinci contracte semnate astazi se adauga 268 milioane de euro pentru contracte semnate sau in curs de semnare pentru drumuri nationale si centuri ocolitoare din fonduri europene si 79 milioane de euro contracte din fonduri BEI. Vreau sa va spun ca am reusit la aceste contracte sa facem economii de peste 600 milioane de euro fata de valoarea estimata initial, semn ca noile reguli pe care le-am impus in contractele cu constructorii, inclusiv standardele de cost, si-au facut efectul" , a declarat ministrul transporturilor Anca Boagiu cu ocazia semnarii contractelor.
Romania va avea, peste cativa ani, 845 de kilometri de autostrada, fata de 313 km in prezent, investitiile urmand sa se ridice la 5,17 miliarde euro, a mai spus Anca Boagiu. In prezent, sunt in executie 276 kilometri de autostrada.
La randul sau, premierul Emil Boc, prezent la eveniment, a spus ca in Romania sunt in prezent contractate proiecte in valoare de 12,8 miliarde de euro, carora li se adauga cele 700 milioane euro din contractele semnate vineri. "Ajungem la 13,5 miliarde, bani seriosi care schimba fata acestei tari", a spus Boc.
• In ceea ce priveste preturile, Roman Esterbauer, reprezentant Alpine Bau GmbH (Video), sustine ca in Austria preturile sunt aproximativ egale cu cele din Romania. La randul sau, Francesco, reprezentant Miglio Impregilo SpA (Video), spune ca pretul la care a castigat contractul este foarte mic.