Reprezentantii celor patru sindicate care participa la negocierea capitolelor salarizare si protectie sociala ale Contractului Colectiv de Munca (CCM) de la Combinat au decis sa-si modifice solicitarea initiala privitoare la cresterea salariilor .

Primii care au facut acest lucru au fost sindicalistii de la Sindicatul Solidaritatea al Siderurgistilor (SSS), care, in cadrul adunarii generale extraordinare care a avut loc joi dupa-amiaza la Casa de Cultura a Sindicatelor, au decis ca majorarea salariala solicitata sa scada de la 150 la 130 de euro.

Sindicalistii care au luat cuvantul au insistat ca majorarea salariala sa fie o suma fixa, pentru a nu mai exista diferentele care apar in cazul aplicarii unei cresteri procentuale. Acestia sustin ca, in cazul unui salariu de 800 de lei, o majorare de 9,5% ar insemna o suma de circa 80 de lei in plus, in timp ce, la un salariu de 2.000 de lei, acest lucru ar insemna in plus circa 200 de lei. Sindicalistii de la Solidaritatea au decis sa nu accepte oferta administratiei de majorare salariala de 9,5% si sa declanseze conflictul de munca in cazul in care nu vor ajunge la un acord cu conducerea in cadrul ultimei sedinte de negociere de luni.

In cazul in care vor declansa conflictul de munca, sindicalistii afirma ca vor demara si o serie de actiuni atat pe plan intern, cat si pe plan international, cum ar fi pichetarea portii Combinatului si a sediului companiei de la Luxemburg, precum si actionarea in judecata a statului pentru desecretizarea contractului de privatizare al Sidex.

De la 30% la 25%!

Liderii FSS Metarom Galati, UTSL si Forum au decis, in cadrul sedintei care a avut loc vineri dimineata, modificarea cererii initiale de majorare salariala care a fost de 30%. Presedintele Sindicatului Siderurgistul, Ionica Pricopi, ne-a declarat ca noua cerere de majorare salariala convenita in comun de cele trei sindicate este de 25% din salariul de baza.

Presedintele FSS Metarom Galati, Ghiocel Constantinescu, ne-a declarat ca, in cazul in care nu vor ajunge la un acord cu conducerea Combinatului pe tema majorarii salariale si a celorlalte doleante, sindicalistii de la FSS Metarom Galati vor decide planul de bataie conform prevederilor legale. "Eu nu sunt de acord ca lupta sindicala sa fie transformata in lupta de strada. Daca nu vom ajunge la o intelegere cu administratia, ne vom consulta juristii si vom decide ce vom face mai departe. De asemenea ne gandim ca liderii nostri de sindicat, care sunt scosi din productie, sa picheteze poarta Combinatului si urmeaza sa stabilim amanuntele", ne-a mai precizat Ghiocel Constantinescu.

Este greu de prevazut daca oferta administratiei de majorare cu 9,5% a salariilor de baza este cea finala, dar trebuie precizat ca cea actuala este mai mica in comparatie cu cea oferita anul trecut, care a fost de 12%. De asemenea sunt greu de analizat atat solicitarile salariale ale sindicatelor, cat si cea a conducerii, in conditiile in care administratia Combinatului nu le-a pus la dispozitie documentele financiar economice ale companiei si nu si-a argumentat oferta facuta pe baza unor date concrete.