Ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Mihail Dumitru, a declarat ieri ca Romania are anul acesta cea mai mare rezerva de apa din ultimii zece ani, datorita ninsorilor, iar productia agricola s-ar putea dubla fata de anul 2009.
"Din punct de vedere agronomic, este o situatie foarte buna pentru ca avem un strat de zapada foarte mare, iar culturile pe care le avem insamantate din toamna se pastreaza foarte bine si avem o rezerva foarte mare de apa in sol. Cred ca avem una dintre cele mai bune rezerve de apa din sol din ultimii zece ani, ceea ce ne asigura o premisa foarte buna pentru o recolta foarte buna in 2010", a spus Mihail Dumitru, in cadrul unei conferinte de presa.
Potrivit Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), productia totala de cereale paioase a fost in 2009 de aproximativ 13,8 milioane de tone, din care productia de grau s-a ridicat la 5,28 milioane de tone, iar cea de porumb - la 7,39 milioane de tone.
De asemenea, potrivit datelor MADR, in toamna anului 2009 au fost infiintate peste trei milioane de hectare de cereale, dintre care doua milioane de hectare cu grau si secara.