Money ro avertizeaza: Aveti facturi restante la utilitati de peste 100 de lei? Va puteti trezi cu salariul blocat de recuperatori. Daca nu ati putut plati sau ati uitat de factura la telefon mobil, fix, curent ori gaze, timp de mai multe luni, sa nu va mire ca intr-o zi va va suna la usa un tanar de 25 de ani, prezentabil si manierat, ca sa va ceara bani. Iar daca nu-i puteti da, ea sau el poate reveni cu un ordin judecatoresc si va poate pune sechestru pe masina ori salariu ca sa-si recupereze suma restanta.
"Actiuni in instanta pentru creante de utilitati pot fi intreprinse pentru cazuri in care creanta minima este de aproximativ 100 de lei. Noi avem, insa, creante de utilitati ce variaza intre 50 de lei si cateva mii de lei", spune Constatin Coman director la Recuperare Debite din Coface Romania. Daca nu poate sa-si recupereze creanta, pe cale amiabila, recuperatorul se poate intoarce cu un ordin judecatoresc care, fie sa-ti popreasca pana la 30% din salariu, fie sa-ti sechestreze un bun personal. Masina, de exemplu.
De multe ori nici nu stii ca ai ajuns un client pentru recuperatori. Daca iti schimbi domiciliul si ai lasat una sau mai multe facturi restante notificarile companiilor de utilitati nu mai ajung la tine. Astfel, creantele sunt vandute firmelor de recuperare debite care iti iau, destul de repede, urma pentru ca baze de date cuprinzatoare si relatii stranse cu Fiscul si Politia.

Cine-ti bate la usa

Agentul de teren al companiei de recuperare credite are intre 25 si 27 de ani, este bine imbracat, politicos si manierat. "O persoana serioasa, dinamica, cu experienta in munca de teren, cu un moral si probitate morala ridicate, care sa inspire incredere, un bun profesionist si cu abilitati de negociere foarte bune", sunt cuvintele lui Coman. Agentii sunt, in egala masura, femei si barbati si au zeci de ore de pregatire in spate. Colegi mai vechi in meserie dar si companii specializate de training i-au invatat cum pot sa scoata mai bine si mai repede bani din buzunarul tau. Apeleaza atat la simtul moral al cetateanului, insa nu ezita nici sa-i spuna ca se pot intoarce cu executorul judecatoresc si sa-I popreasca salariul daca nu-si achita restantele. Stiu majoritatea trucurilor invocate de tine numai ca sa nu platesti. Si mai stiu ceva: ca vor avea procent din suma pe care o recupereaza de la tine.
Astfel, pe langa salariul fix pe care-l incaseaza, recuperatorul mai primeste si un comision de succes care variaza intre 1 si 10%, functie de dimensiunea creantei. Daca se duce dupa o factura restanta de valoare mai mica, primeste un comision mai mare din ceea ce recupereaza. Daca valoarea creantei este mare, procentul sau se micsoreaza. "Nivelul de salarizare este unul bun, un agent de teren putand castiga suficient de bine daca este unul performant", spune oficialul Coface. Acesta nu a dorit sa precizeze cati agenti are pe teren insa a lasat sa se inteleaga ca ar avea nevoie de mai multi pentru ca portofoliul de creante al companiei a crescut de cinci ori in ultimii doi ani de la 90 de milioane de euro la 450 de milioane.
Potrivit lui Constantin Coman 7% din portofoliul total de creante de 450 de milioane de euro sunt facturi neplatite la utilitati. La cele circa 33 de milioane de euro rata de recuperare variaza intre 30 si 60%, functie de prospetimea creantei. Exista si asa numitele "cazuri fara speranta": situatiile in care debitorul este decedat, nu are urmasi, nu e de gasit sau nu dispune de niciun fel de venituri salariale.
Coface cumpara creante cu discounturi mari care pot ajunge, in unele cazuri, si pana la 90%. Sunt acele situatii in care companiile nu mai pot da de rau-platnic sau nu-l pot determina sa-sI achite restantele. Fata de companiile de utilitati recuperatorul are un avantaj major: are o baza de date foarte mare si relatii stranse cu Fiscul si Politia. Si mai are un avantaj: poate sa negocieze cu debitorul procentul de plata. "Eu pot sa-I zic: domnule, da-mi 70% din valoarea facturii si-am inchis creanta pe loc", precizeaza Constantin Coman.