Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, este sfatuit de colegul sau de partid - deputatul Sorin Paveliu - sa „nu se lase orbit de dificila lupta cu „grupurile de interese“ atunci cand lupta impotriva coruptiei din sistemul sanitar“. Totodata, Paveliu ii atrage atentia lui Nicolaescu asupra faptului ca sintagma „grupuri de interese“ a fost adusa in prim-planul dezbaterii publice privind reforma in sistemul sanitar, dar „grupurile de interese“ nu au fost definite in mod concret si nici nu au fost explicitate deciziile care ar fi fost influentate in mod negativ de acestea.

In aceste conditii, conducerea ministerului risca sa genereze ideea existentei vointei politice dublata insa de incapacitatea obtinerii unor succese in lupta impotriva coruptiei.

In acelasi timp, deputatul PNL Sorin Paveliu este convins ca ministrul sanatatii are la dispozitie pentru a lupta atat impotriva marii, cat si a micii coruptii din sistemul sanitar. „In urma cu doua saptamani, ministrul Nicolaescu a declarat public ca a dat 'o atentie' unui medic ortoped care i-a operat sotia. Atentia respectiva nu a fost oferita ca 'spaga', ci ca o recompensa pentru faptul ca medicul a adus de acasa niste cuie de osteosinteza necesare operatiei, de care spitalul nu dispunea“, a precizat Paveliu.

In aceste conditii, el ii solicita ministrului Nicolaescu „sa reflecteze asupra faptului ca in mod cert medicul nu dispune la domiciliu de un atelier artizanal de productie de material medical, eventuala cumparare si revanzarea de astfel de materiale reprezentand un act de comert incompatibil cu exercitarea profesiunii de medic. De asemenea, primirea de bani din partea unui pacient se incadreaza la articolul din Codul penal „primirea de foloase necuvenite“. Deputatul PNL considera ca intr-o asemenea situatie „este de datoria ministrului sanatatii sa se autosesizeze sau sa sesizeze Parchetul. S-ar merge direct catre adevarate racile din furnizarea ingrijirilor de sanatate, precum finantarea neconcordanta cu cererea, obligarea pacientilor sa achizitioneze cu bani din buzunar medicamente si materiale parafarmaceutice, desi, in conformitate cu legislatia actuala, au dreptul la acestea in mod compensat sau gratuit“.

Pe de alta parte, deputatul Paveliu „isi exprima dezacordul ferm fata de acuzele generalizatoare lansate de catre ministrul Nicolaescu impotriva parlamentarilor medici, categorizati in bloc ca apartinand unor interese de grup ce se opun reformei in sanatate“.