Presedintele Bancii Comerciale Romane, Nicolae Danila, a previzionat pentru sfarsitul acestui an un curs al euro egal cu 3,4 lei. Danila se asteapta la fluctuatii in ambele sensuri ale cursului si are in vedere interventii ale BNR pentru sustinerea cotatiilor euro pana spre nivelul de 3,6 lei.
"Nu este vorba de un tunel (intervalul 3,4 -3,6 lei/euro - n.red.), dar vom asista la sustinerea cursului prin actiuni ale BNR, mai putin hotarate ca in trecut", a explicat Danila (foto).
In ceea ce priveste inflatia, presedintele BCR considera ca Banca Nationala a Romaniei va continua sa utilizeze dobanda ca principal instrument de reducere a inflatiei, iar rata de interventie pentru operatiunile de sterilizare ar putea ajunge si la 10%.
Reprezentantul celei mai mari banci din sistem a spus ieri ca banca centrala va continua sa sterilizeze la orice costuri. In viziunea lui Danila, Banca Nationala a Romaniei (BNR) va lupta cu toate fortele in acest an pentru a tine inflatia sub control. Instrumentele folosite de BNR vor fi cresterea dobanzilor, intarirea leului si continuarea politicii de sterilizare. Consiliul de administratie al BNR a decis in februarie sa majoreze cu un punct rata dobanzii de politica monetara, de la 7,5% la 8,5%.

Creditele de consum continua sa creasca

Oficialul BCR a aratat ieri ca in 2006 va continua ritmul de crestere pentru creditul neguvernamental. El s-a declarat rezervat fata de posibilitatea restrangerii creditului in valuta, aratand ca evolutiile economice actuale fac inca atractive finantarile in devize straine.
Cu toate acestea, Danila sustine ca Banca Centrala Europeana va mai realiza in acest an cel putin doua majorari de dobanda, iar ratele dobanzilor la dolari se vor mentine pe trendul ascendent.

Activele urca

"Vom avea in acest an o crestere a activelor cel putin la nivelul din 2005", a afirmat ieri Danila. Potrivit oficialului BCR, bilantul bancii a depasit la finele anului trecut 9 miliarde de euro, cu 40% peste nivelul din 2004.
O crestere similara in acest an ar duce totalul activelor BCR la 12,6 miliarde de euro. Pe de alta parte, Danila estimeaza ca dinamica sistemului bancar se va apropia de nivelul anuntat de BCR, insa liderul pietei va avea cresteri superioare pe unele pozitii din bilant.
In opinia presedintelui BCR, cresterea bilantului bancii va presupune, pe langa majorarea resurselor atrase de pe piata interna, si accesarea unor fonduri externe de 300-400 de milioane de euro.
Anul trecut, BCR a avut mai multe operatiuni pe pietele externe, prin care a obtinut insumat mai mult de un miliard de euro.
Depozitele clientilor BCR insumau 6 miliarde de euro la sfarsitul anului, reprezentand o crestere cu 31%.
Danila se asteapta in perioada urmatoare la tranzactii de dimensiuni mari, denominate in lei, iar in acest context a punctat nevoia bancii de a atrage tot mai multe resurse in moneda nationala.

Profitul se majoreaza

BCR a obtinut in 2005 un profit net de 202 milioane de euro, in crestere cu aproximativ 25% fata de rezultatul din 2004, care s-a ridicat la 162 de milioane de euro. Dinamica profitului, calculat in lei dupa standardele romanesti de contabilitate, a fost de 15,6%. Creditul neguvernamental a contribuit decisiv la cresterea bilantului, cifrandu-se la 4,4 miliarde de euro, cu 50% peste soldul din 2004.
Cota de piata a BCR la nivelul creditului neguvernamental se ridica la 26,4%, respectiv 24,8% pe segmentul de corporate si 29,5% la categoria de retail. Tot la nivelul cotei de piata, BCR a anuntat o pondere de 28,6% pentru depozite, 23,9% capitaluri proprii si 42,1% pentru creditele neguvernamentale pe termen mediu si lung.