Incercarea ca patronatele din Romania sa aiba o voce unica va constitui o problema si in 2006. Referitor la o posibila unificare, parerile sunt impartite. Astfel, Maria Grappini, vicepresedinte la Uniunea Generala a Industriasilor din Romania - 1903 (UGIR - 1903), isi doreste si spera ca 2006 sa fie anul unificarii patronatelor. Ea crede ca acest lucru ar fi posibil numai prin renuntarea la orgolii si urmarirea interesului comun.
De alta parere este insa Adrian Izvoranu, directorul general al Confederatiei Patronale a Industriei, Serviciilor si Comertului din Romania (CPISC), care spune ca ideea de voce unica este o abordare gresita. "Mai degraba este vorba despre o armonizare, pentru ca, spre exemplu, industria chimica si cea a gazelor nu pot avea aceeasi voce, prima luptand sa scada, iar cea de-a doua, sa creasca", ne-a mai declarat directorul general CPISC. In opinia lui Izvoranu, organizarea patronala trebuie facuta pe ramuri de activitate. Astfel, fiecare confederatie sa aiba ceva din cele 28 de ramuri ale economiei. Rezultatul ar fi nu o voce unica, ci mai putine decat in prezent, armonizarea putandu-se face mult mai usor in aceste conditii. Reprezentantul CPISC mai afirma ca asteapta cu nerabdare noua lege a patronatelor care va elimina din start unele organizatii ce s-au autointitulat patronate, dar care eufemistic pot fi denumite "grupuri de interese".
Conducerea Uniunii Nationale a Patronatelor din Romania (UNPR) critica printr-un comunicat remis presei o serie de propuneri aduse de mai multe patronate noii variante de lege a patronatelor. Printre multe altele, UNPR contesta propunerea patronatelor de a detine dreptul de a li se atribui in folosinta gratuit bunurile proprietate publica si de a le cumpara la valoarea lor de inventar reactualizata.