Cu toate ca prevederile in domeniul legislatiei muncii au devenit mult mai stricte odata cu intrarea in Uniunea Europeana (UE), angajatorii valceni continua sa joace in picioare normativele pe care alte firme europene le respecta cu sfintenie. Nici amenzile ce pot desfiinta o societate mai mica nu ii sperie pe "bravii" patroni valceni, ce continua sa angajeze "la negru" intr-o veselie. Inspectorii de munca aplica sanctiuni in stanga si dreapta, organizand nu de putine ori adevarate flagrante pentru a descuraja un fenomen ce ia amploare. Potrivit lui Ion Nicolaescu, inspectorul sef al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM), numai in primele trei luni ale acestui an au fost depistate 132 de persoane care lucrau fara forme legale la diferite societati de pe teritoriul judetului. "Cei mai multi lucreaza in constructii, un domeniu foarte periculos si care nu ofera nici un fel de pro-tectie in cazul unui accident daca angajatul nu are carte de munca. Nimeni nu le poate plati despagubiri, nimeni nu le poate asigura o pensie in cazul unui eveniment de acest gen. Se mai munceste "la negru" si in panificatie. De asemenea, am gasit lucratori fara forme legale si in industria textila", a declarat seful de la ITM. El mai spune ca amenzile pentru firmele ce practica acest gen de angajari sunt foarte mari, sanctiunile totale aplicate in primul trimestru al acestui an ridicandu-se la suma record de 176.000 de lei. Tot Nicolaescu afirma ca s-au facut 414 controale in acest sens.
 
' Un accident mortal, trei utilaje periculoase oprite
Cand vine vorba de siguranta, securitate si sanatate la locul de munca, tot romanul se ghideaza dupa zicala "merge si asa". Lucrul acesta a dus recent la moartea unui om ce s-a urcat baut la volanul unui camion incarcat cu busteni. Conducerea Inspectiei Muncii spune ca un singur accident de munca mortal in trei luni este noroc curat daca ar fi sa se tina seama de toate deficientele si lipsurile pe care angajatii institutiei le gasesc atunci cand pleaca in control. "Din cele 257 de verificari facute in trei luni am gasit 53 de firme la care nu se respectau norme elementare de siguranta in munca. Amenzile aplicate au insumat 430.000 de lei", a explicat Nicolaescu. Tot pentru ca puneau in pericol sanatatea si siguranta angajatilor au fost oprite din exploatare trei utilaje, pe care inspectorii in munca le-au considerat cu risc. Nicolaescu spune ca in acest domeniu angajatorii vor avea mari probleme pentru foarte mult timp, deoarece nu sunt obisnuiti sa faca totul ca la carte, asa cum prevede legea. El afirma ca daca ar fi sa se controleze toate aspectele prevazute in actul normativ ce transpune directiva europeana in privinta securitatii si sanatatii in munca, putine ar fi firmele ce ar scapa neamendate.
Pe primul loc in topul slujbelor cu risc inalt sunt santierele, unde in mod frecvent inspectorii de munca au de anchetat cate un accident.