Cei mai multi dintre angajatii celei mai mari uzine de la Combinat, Uzina de Laminate Plate (ULP), nu vor mai veni la munca incepand cu 21 decembrie si pana pe data de 5 ianuarie, acestia trebuind sa isi ia zilele libere ce li se cuvin pentru orele suplimentare muncite.

Cea mai mare uzina de la Combinat, Uzina de Laminate Plate (ULP), unde lucreaza aproape 3.000 de angajati, isi va intrerupe activitatea in perioada 21 decembrie - 5 ianuarie, ne-a declarat liderul sindicatului Siderurgistul, Ionica Pricopi.

Liderul sindicatului Siderurgistul ne-a mai precizat ca in aceasta perioada salariatii isi vor lua zilele libere ce li se cuvin pentru orele lucrate suplimentar, singurii angajati care vor mai fi prezenti la lucru fiind cei care vor asigura paza utilajelor, respectiv a laminoarelor a caror activitate va fi oprita. Practic, acest lucru inseamna ca nu va mai fi produs niciun gram de tabla timp de doua saptamani. "Intre 21 decembrie si 5 ianuarie nu se vor face lucrari de revizii si reparatii, o parte dintre salariati urmand sa alcatuiasca echipe care sa asigure paza instalatiilor si a laminoarelor care nu vor functiona pentru ca acestea sa nu fie distruse sau sa nu se produca furturi. In primele doua luni ale anului viitor angajatii uzinei isi vor lua prin rotatie cate zece zile de concediu de odihna. Acestea sunt masurile care sunt gandite la ora actuala la nivelul ULP, dar, in functie de evolutia pietei, este posibil sa apara schimbari in ceea ce priveste functionarea laminoarelor si programul de lucru al salariatilor. Setul de masuri are ca scop mentinerea locurilor de munca ale salariatilor, astfel incat acestia sa nu fie disponibilizati sau trimisi in somaj tehnic, asa cum se intampla in cazul altor combinate din tara, cum este, de exemplu, TMK Resita. Siguranta locurilor de munca ale oamenilor nu este pusa in pericol si principala preocupare a sindicatelor este ca oamenii sa nu fie disponibilizati, adica sa nu isi piarda locul de munca", ne-a mai declarat liderul sindicatului Siderurgistul, Ionica Pricopi.

Din cauza lipsei de comenzi, precum si a opririi Otelariei 3, activitatea Laminorului de Tabla Groasa 1 a fost oprita pana la sfarsitul anului, la fel ca si cea a LSF-ului, in timp ce in cazul LBC si LBR perioadele de functionare vor alterna cu cele de executare a lucrarilor de revizii si reparatii , urmand ca dupa 21 decembrie sa nu se mai execute niciun fel de lucrari de revizii sau reparatii. Liderul sindicatului Siderurgistului, Ionica Pricopi, ne-a mai declarat ca incepand cu 1 noiembrie au fost reziliate toate contractele firmelor subcontractoare care efectuau lucrari la ULP, cu o singura exceptie, lucrarile urmand sa fie facute de angajatii ULP. Si angajatii Uzinei de Aglomerare Furnale vor fi nevoiti sa isi ia in lunile ianuarie si februarie cate zece zile de concediu de odihna. Trimiterea salariatilor in concediu de odihna reprezinta o alta modalitate gasita pentru reducerea costurilor, tinand cont de faptul ca pentru zilele respective acestia nu mai primesc bonuri de masa. Si neplata orelor suplimentare reprezinta o alta solutie gasita de administratie pentru reducerea cheltuielilor cu forta de munca, angajatii urmand sa isi ia zile libere.