Bugete nerealiste, cheltuieli supradimensionate, contabilitate de amatori si salarii incasate fara baza legala. Acestea sunt cateva dintre aspectele sesizate de Curtea de Conturi in administratia doljeana, in urma unui control realizat in 2010.
Curtea de Conturi a Romaniei (CCR) a publicat recent raportul de control si audit pe anul 2010. Capitolul privind controlul desfasurat la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale face referire si la abaterile primariilor doljene. Prejudiciile la nivel national se ridica la 15,3 milioane de lei (3,5 milioane de euro).
Raportul CCR sustine ca multe administratii locale au inregistrat abateri in ceea ce priveste elaborarea si fundamentarea proiectelor de buget, din Dolj fiind mentionate municipiul Calafat si orasul Segarcea. Primariile si-au fundamentat nerealist proiectele de buget, ca urmare a neinventarierii si evaluarii incorecte a materiei impozabile si a bazei de impozitare, in functie de care se stabilesc impozitele si taxele cuvenite bugetelor locale. Alte localitati si-au supradimensionat veniturile bugetare fara sa aiba in vedere posibilitatile reale de realizare si si-au fundamentat nerealist cheltuielile (Podari, Cosoveni, Segarcea, Calafat).

Contabilitate de amatori

Alt aspect semnalat il reprezinta nerespectarea prevederilor legale privind organizarea si conducerea contabilitatii. Au fost identificate abateri cu privire la neorganizarea si neconducerea contabilitatii potrivit dispozitiilor legale. In consecinta, la unele unitati administrativ-teritoriale, situatiile financiare nu ofera o imagine fidela a pozitiei si performantei financiare a entitatilor respective. Cauzele principale ale acestor abateri sunt necunoasterea reglementarilor legale in domeniul financiar-contabil, interpretarea eronata a prevederilor legale, precum si slaba pregatire profesionala a personalului din compartimentele financiar-contabile, depasit de cerintele introducerii contabilitatii in partida dubla, in special la primariile comunale. Din Dolj sunt mentionate comuna Carpen si municipiul Calafat. Unele administratii au avut abateri in ceea ce priveste modul de stabilire, evidentiere si urmarire a incasarii veniturilor bugetare in cuantumul si la termenele stabilite de lege: Afumati - 540.000 de lei, Calafat - 200.000 de lei, Craiova - 292.000 de lei.

Salarii necuvenite

Alte abateri deriva din administrarea si gestionarea patrimoniului public si privat al statului si al unitatilor administrativ-teritoriale (Calafat, Bailesti) si acordarea de drepturi banesti necuvenite: Consiliul Judetean (CJ) Dolj - 218.000 de lei, municipiul Calafat - 204.000 de lei, municipiul Craiova - 184.000 de lei. La capitolul plati nelegale sau fara documente justificative sunt mentionate localitatile Intorsura - 232.000 de lei si Segarcea - 173.000 de lei. In unele cazuri au fost sesizate organele de urmarire penala. Este vorba despre localitatile Grecesti - pentru neconcordante intre sumele incasate de la populatie sub forma de impozite si taxe locale si sumele inregistrate si depuse in casierie, dar si efectuarea de plati prin casierie fara existenta unor documente justificative - aspect sesizat si la Intorsura. Calafatul apare in majoritatea neregulilor semnalate pentru Dolj. Cu toate acestea, primarul municipiului, Mircea Guta, spune ca aspectele mentionate de inspectori sunt minore. "La un buget de zece milioane de euro, acestea sunt aspecte minore. Nu sunt probleme de instanta, de parchet, ci doar aspecte sesizate de X si de Y. Avem controale in fiecare an si nu s-a gasit ceva major", a spus Guta. Primaria Craiova, care apare si ea in acest raport cu unele plati nelegale, a precizat ieri ca unele aspecte sunt contestate la instanta, iar altele au fost insusite pentru a fi remediate.