Schimbarile hotarate la ultima AGA i-au nemultumit pe unii actionari. Contestatarii sustin ca modalitatea in care s-a procedat ridica mai multe semne de intrebare.
Surse din cadrul SIF Oltenia sustin ca este posibil ca actionarii nemultumiti sa conteste la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) hotararile Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) de sambata trecuta, prin care conducerea executiva a societatii a fost schimbata din functie. Directorul general Vasile Salapa si adjunctul acestuia, Tudor Ciurezu, vor ramane insa in consiliul de administratie al SIF, pe functie de presedinte, respectiv vicepresedinte. Unii dintre actionari au indoieli asupra corectitudinii celor intamplate la sedinta AGA, sustinand ca nu este exclus ca in termenul legal de 15 zile sa apara contestatii. Unul dintre argumentele celor care contesta rezultatele se bazeaza chiar pe motivatia celor care au propus schimbarea conducerii executive. Initiatorul propunerii de schimbare a directorilor, omul de afaceri Catalin Chelu, a motivat ca SIF Oltenia are nevoie de o "democratizare" in sensul despartirii functiilor administrative de cele executive. Dupa vot insa, Florian Buzatu si Margareta Racovita, cei doi alesi in comitetul director care vor prelua conducerea executiva a societatii, au ramas si membri in consiliul de administratie. Cu alte cuvinte, este contrazisa motivatia schimbarii directorilor.
Tranzactii suspendate pana astazi
Alt argument se refera chiar la numarul membrilor comitetului director. "Hotararile in comitetul director trebuie luate cu majoritate de voturi, astfel incat acesta trebuie sa aiba un numar impar de membri. Asa, comitetul director este nefunctional", a spus unul dintre actionarii semnificativi ai SIF Oltenia. Alti nemultumiti sustin, la randul lor, ca multi dintre actionari au fost frustrati de participarea la vot, intrucat hotarari importante pentru societate au fost luate cu participarea detinatorilor a numai 17,78% din capitalul social al SIF Oltenia. Contestatarii sustin ca toate punctele aflate pe ordinea de zi, mai ales cele de natura sa produca schimbari importante in structura societatii, trebuie comunicate actionarilor prin convocator. In fine, alta "hiba" ar fi faptul ca inainte de vot nu s-ar fi restrictionat dreptul la vot la limita de detinere de 1%, astfel incat cei care au fost prezenti in sala ar fi putut sa incline balanta in favoarea lor.
Purtatorul de cuvant al CNVM, Ciprian Ene, a precizat ca pana ieri nu se primise nici o sesizare cu privire la aceste aspecte. Totusi, de notat ca abia ieri hotararile AGA au fost postate pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Din aceasta cauza, tranzactionarea la bursa a titlurilor SIF Oltenia a fost sistata, operatiunile urmand sa fie reluate de astazi.