Decizia conducerii Uzinei Cocso Chimice de a face un sondaj in randul angajatilor pentru a afla daca sunt dispusi sa munceasca 8 ore in loc de 6 ore nu a intarziat sa faca valuri.

Dorinta administratiei Combinatului de a prelungi programul de lucru al cocsarilor de la 6 la 8 ore in schimbul acordarii unei majorari salariale care ar reprezenta plata orelelor care ar fi muncite suplimentar a nascut nemultumiri in randul unor salariati.

Aceasta intentie nu este una noua, conducerea Combinatului prezentand propunerea unui nou program de lucru si in cadrul negocierilor CCM-ului de anul trecut, acest lucru fiind insa respins de catre sindicate. "Ni s-a adus la cunostiinta de unii dintre salariatii de la UCC ca au fost pusi de catre maistri sa semneze ca sunt de acord sa munceasca 8 ore in loc de 6 ore. Schimbarea programul de lucru nu se poate face fara acordul sindicatelor si acest lucru trebuie prevazut in Contractul Colectiv de Munca. Motivul pentru care se incearca marirea programului de munca este faptul ca la uzina au ramas oameni putini si volumul de munca este mare", a declarat presedintele Sindicatului Solidaritatea al Siderurgistilor, Gheorghe Tiber.

Presedintele FSS Metarom Galati, Ghiocel Constantinescu, ne-a declarat ca stie de aceasta propunere a administratiei si de faptul ca in randul angajatilor uzinei se face un sondaj pentru a afla parerea lor. "Este doar o propunere si nu este o decizie luata in acest sens. Mai mult, exista o prevedere in actualul Contract Colectiv de Munca care prevede ca programul de lucru la UCC, unde se lucreaza in conditii foarte grele, este de 6 ore. Pentru a lua o decizie, conducerea trebuie sa consulte sindicatele", a precizat Ghiocel Constantinescu. Ramane de vazut daca angajatii Uzinei Cocso Chimice, care lucreaza in conditii foarte grele de munca, vor fi de acord sa munceasca in plus inca 2 ore, chiar daca ar fi platiti pentru orele respective.