Metalurgia romaneasca a devenit in ultimii doi ani o afacere profitabila pentru patronat, dar nu si pentru salariatii care muncesc in acest domeniu si care nu sint platiti corespunzator cu munca depusa, ne-a declarat secretarul general al FSS Metarom, Nicolae Coman.

"In metalurgia romaneasca sint mari nemultumiri pe tema salariilor, tinind cont de munca depusa si de conditiile de lucru. Un astfel de exemplu il reprezinta ceea ce s-a intimplat azi dimineata (n.r. - ieri) la Mechel Tirgoviste, unde salariatii dintr-un schimb au protestat in fata turnului administrativ, fiind nemultumiti de faptul ca au fost mutati intr-un alt loc de munca si li s-au diminuat veniturile", ne-a mai precizat Nicolae Coman.

Liderii FSS Metarom, cea mai importanta federatie din metalurgia romaneasca, au o agenda de lucru incarcata pentru urmatoarele luni. Astfel, ieri a avut loc Adunarea Generala a Sindicatului de la Cimpia Turzii, care are circa 4.000 de membri si care este al treilea sindicat ca importanta din cadrul federatiei dupa cele de la Mittal Steel Galati si Mechel Tirgoviste. La Adunarea Generala a Sindicatului de la Cimpia Turzii a fost prezent si presedintele FSS Metarom, Mircea Scintei, care a participat la lucrari si s-a intilnit cu conducerea societatii.

Doresc drepturi, dar uita de obligatii

O alta problema cu care se confrunta metalurgia romaneasca, mai precis FSS Metarom, o reprezinta stringerea cotizatiilor de la sindicatele mici care "uita" sa-si achite obligatiile financiare ce le revin, un astfel de caz intilnindu-se la unele sindicate mici de la Combinat, care nu si-au mai achitat de citeva luni cotizatiile.

Potrivit liderului sindicatului Siderurgistul, Ionica Pricope, sint citeva sindicate mici care nu au mai achitat de circa 5 luni cotizatiile lunare catre FSS Metarom, in cuantum de 1,65 lei pentru fiecare membru de sindicat. "Problema cotizatiilor restante, in special datorate de sindicatele mici, a fost discutata in cadrul consiliului FSS Metarom. Potrivit legislatiei, daca nu-si achita timp de 3 luni cotizatiile, sindicatele respective ar trebui excluse din federatie", ne-a declarat Ionica Pricope.

Nicolae Coman ne-a mai precizat ca subiectul a fost discutat si ca urmeaza sa se ia o decizie in cadrul conferintei federatiei care va avea loc la sfirsitul lunii iulie la Galati. "Sint citeva sindicate mici de la Combinat pe ale caror lideri nici nu-i cunosc si care nu au platit cotizatiile catre federatie, desi cred ca banii sint retinuti de la membrii de sindicat. Si aici ma refer la sindicatul celor de la turn, la sindicatul celor de la programare, sindicatul Admet, care nu si-au platit de citeva luni cotizatiile. FSS Metarom trebuie sa plateasca la rindul sau cotizatii la Cartel Alfa, la FION, la FEM, si pot sa va spun ca sintem la zi in acest an cu plata cotizatiilor catre Cartel Alfa, in urma eforturilor facute de noua conducere a FSS Metarom", a adaugat Nicolae Coman.

Retribuirea liderilor de sindicat reprezinta o alta problema fierbinte, secretarul general al FSS Metarom sustinind ca liderii de sindicat, cum sint si cei de la Combinat, nu sint platiti corespunzator: "Liderii de sindicat sint prost platiti. Cred ca se impune cresterea cotizatiei sindicale la Combinat, care este de 5 lei si care este foarte mica in comparatie cu cele de la alte societati din tara. Daca se doreste ca un lider de sindicat sa aiba rezultate foarte bune, acesta ar trebui platit corespunzator".