BCR, CEC si Electroputere sunt punctele de atractie pentru investitorii nemti.
De altfel, aflat in vizita la Berlin, presedintele Basescu incearca sa convinga oamenii de afaceri germani sa investeasca mai mult in Romania.

Investitorii germani vor sa participe la privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR), a Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) si Electroputere, a declarat ieri consilierul prezidential Theodor Stolojan, care l-a citat pe presedintele Camerei de Comert si Industrie a Germaniei, Ludwig Georg Braun.
Consilierul prezidential a mai aratat ca reprezentantii unor firme care au participat la intalnirea cu oficialii romani au atras atentia ca in Romania este nevoie de investitii in infrastructura si trebuie simplificate procedurile vamale, care dureaza in prezent mai mult de o zi. Consilierul prezidential a mai spus ca se are in vedere si un program comun al Camerelor de Comert din Romania si Germania, prin care tinerii romani sa mearga pe perioade de trei luni pentru stagii de lucru la firme germane.
Potrivit lui Stolojan, presedintele Traian Basescu a prezentat masurile luate de Guvernul de la Bucuresti pentru imbunatatirea mediului de afaceri, cum ar fi cota unica si masurile anticoruptie, si i-a invitat pe oamenii de afaceri germani sa investeasca in Romania.

Presedintele Romaniei cauta investitori la Berlin

De altfel, potrivit editiei de luni a cotidianului “Handelsblatt“, presedintele Romaniei incearca sa convinga firmele germane sa-si sporeasca investitiile in Romania. In Europa Centrala si de Vest, Romania se afla printre cele mai atractive destinatii pentru investitiile straine directe, din cele 15 miliarde de euro intrate anul trecut in CEE Romania reusind sa atraga aproximativ 4 miliarde de euro, titreaza “Handelsblatt“, citand un studiu al institutului londonez Economist Intelligence Unit si al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care arata ca interesul companiilor europene pentru Romania va continua sa creasca. Printre motivele citate de cele doua institutii se numara costurile reduse ale productiei in sistem lohn, cota unica de impozitare, de 16%, nivelul mare al pietei domestice cu 21 de milioane de locuitori si vecinatatea cu Europa Occidentala.
Totodata, se mai arata in cotidianul german, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, incearca sa convinga investitorii straini sa participe la privatizarea combinatelor chimice, la finalizarea Centralei de la Cernavoda si la modernizarea infrastructurii Romaniei.
De asemenea, directorul general al Camerei de Comert Romano-Germane, Dirk Rutze, vorbeste de un adevarat boom al industriei constructiilor in Romania.
In ultimul an, PIB a inregistrat o crestere reala de 8,3%, cele mai ridicate ritmuri de crestere fiind inregistrate de industria de prelucrare a lemnului, industria chimica, industria constructiilor de masini, industria electrotehnica si metalurgica.
Gabor Hunya, cercetator la Institutul de Studii Economice Internationale din Viena, estimeaza insa ca in urmatorii ani ritmul de crestere se va diminua, in special din cauza scaderii productiei agricole. De altfel, pentru 2005 si 2006, Hunya preconizeaza ca Romania va inregistra o crestere cuprinsa intre 5% si 6%.