In editorialul "De ce rade Nastase de sexy-stenograme", Horia Ghibutiu scrie: "La o prima vedere, suculentele dialoguri despre traficul de carne vie si frageda au un singur cusur, afectandu-le grav, dar nu decisiv, credibilitatea. Par sa fie primele stenograme din care lipseste, chiar si cu o povata sau o simpla parere, ilustrul jurnalist Bogdan Chirieac. Pentru un om parasit de amanta, ambianta tonica a seratelor tineretului din gasca alesului in unanimitate Nicu Banicioiu ar fi constituit un mediu ofertant. Totodata, o splendida oportunitate de a identifica si, eventual, de a promova "pe sticla" modele dornice de notorietate". Continuarea articolului din EVZ.ro poate fi citita in continuare.
"Pierzand aceasta stire - probabil, intentionat, pentru mentinerea echidistantei politice indispensabile la Realitatea TV - reputatul jurnalist Chirieac le-a lasat pe fete sa se afirme care cum a putut. Respectiv, la canalul dedicat tineretului de catre televiziunea de stat, unde stie toata lumea cat e de nasol pe fondul acesta de austeritate. Pana si diurna, cazarea si mancarea erau conditionate!
Daca n-ar fi implicate niste copile vandute pe post de dive, sexy-stenogramele ar fi cu adevarat savuroase, aratand publicului neinitiat aspecte mai putin cunoscute ale trepidantei vieti din PSD. Viata, frate! Tineretul social-democrat s-a saturat de stanga si vrea sa dea de gustul distractiei adevarate, nu a celei de partid. Fete dragute, deplasari in strainatate, scoli de vara cu prelungite dezbateri nocturne, titluri de Miss ale tinerimii pesediste acordate dupa proba orizontala, frati care-si impart trofeele. Te inscrii in PSD, mai cunosti o vedeta, un patron de cazinou, pe cineva din publicitate, te pozezi in fata Camerei Deputatilor, iti expui partea superioara a piciorului in toaleta camerei inferioare a parlamentului, sui instantaneele pe un site de socializare si gata celebritatea!
Ce spune partea matura si responsabila a Partidului Social Democrat despre aceste episoade vivante, prin vocea presedintelui Ponta, pe care dusmanii ideologici il considera imatur si prea putin responsabil de ceea ce urzesc baronii rosii pe la colturi? "O porcarie si o diversiune". Ce zice Banicioiu, cel ce a starnit rasete groase prin aripa experimentata a partidului dupa ce ar fi fost refuzat de o "Miss": ca relatiile sale s-au bazat mereu pe afectiune si pe sentimente. Si, poate cel mai interesant, ce spune Adrian Nastase?
Ei bine, cel ce se considera conducatorul din umbra al PSD se tine de ironii. Jovialul Silvio Berlusconi ar aprecia cu siguranta poantele politicianului roman. Unele sunt chiar reusite. Bunaoara, aceea ca stenogramele sunt lecturi obligatorii. Sau ca Parchetul ar trebui sa faca o biblioteca publica, sa poata tot omul sa citeasca stenogramele cum merge in parc sa dezlege integrame. Alte ironii, de pilda cele vizandu-l pe colegul sau de partid Robert Negoita, sunt sub clasa internationala a omului de drept si de blog Adrian Nastase: "Dar ce-a facut cu minore? Sunt foarte multe minore in tara asta, care-i problema lui cu minorele? (...) Poate se casatoreste cu una dintre ele, eu stiu?".
Bagatelizarea unor dezvaluiri este, fireste, o forma permisa de eschiva, mai ales din partea unui pugilist experimentat in ringul politic precum Adrian Nastase. In fond, nu e deloc vinovat de ceea ce se intampla in randurile junimii pesediste, chit ca pretul electoral pe care il va plati stanga prinsa iarasi cu stenograme nu e deloc de neglijat. Intr-o tara aflata intr-o perpetua campanie electorala, noul scandal compromite exact generatia de maine a celui mai mare partid de opozitie: cui vom da Romania pe maini, acestor tineri amatori de distractii cu iz penal, carora nu le-ar putea netezi imaginea sifonata nici macar cel ce se facuse purtator de vorbe TSD-iste, Mihai din HiQ?!
Cu toate acestea, scandalul sexy-stenogramelor pica prost si pentru Adrian Nastase, care a ratat prilejul de a tacea semnificativ. Vorbind, fostul premier si viitorul prezidentiabil pesedist (doar n-o crede cineva ca Ponta alearga altfel decat ca iepure in cursa pentru 2014!) n-o putea face decat in deradere. Altminteri, risca sa le ia lumea in serios, iar Adrian Nastase isi aminteste perfect - parc-a fost ieri! - de stenogramele din toamna anului 2004. Atunci, alte stenograme, la fel de fetide precum cele cu "fetite" de azi, l-au costat presedintia."