Majorarile salariale de care ar urma sa beneficieze siderurgistii incepand cu anul viitor urmeaza sa reprezinte principalul punct si cel mai fierbinte al negocierii noului Contract Colectiv de Munca (CCM) de la Combinat, care ar trebui sa inceapa la 1 octombrie.

Data demararii tratativelor CCM-ului, ale carui prevederi ar trebui sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2009, a fost stipulata in actul aditional la actualul contract care a fost semnat in urma cu cateva luni de catre reprezentantii administratiei si ai celor patru organizatii sindicale reprezentative. Actul aditional a mai prevazut si prelungirea valabilitatii actualului CCM pana la data de 31 decembrie 2008. In conditiile in care mai sunt doar cateva zile pana la inceperea negocierilor, promisiunile facute sindicalistilor de reprezentantii conducerii si care vizau pregatirea noului contract au ramas doar la nivelul declaratiilor.

Practic, in urma cu cateva luni, chiar dupa semnarea actului aditional, reprezentantii administratiei le-au spus sindicalistilor ca le vor pune la dispozitie proiectul noului CCM, urmand sa se poarte discutii pe marginea prevederilor acestuia pana la demararea negocierilor. Desi initiativa de pregatire a formei noului contract a fost una laudabila, totul a ramas la nivel de declaratii. La fel s-a intamplat si in ceea ce priveste discutiile care ar fi trebuit purtate pana la 1 octombrie pe tema introducerii unui nou sistem de salarizare pe platforma siderurgica. Un pas care a fost realizat a fost infiintarea, acum 2 saptamani, a unei comisii alcatuite din reprezentanti ai conducerii si ai celor patru sindicate reprezentative, respectiv FSS Metarom Galati, Sindicatul Solidaritatea al Metalurgistilor (SSM), UTSL si Forum, care ar fi trebuit sa discute pe marginea proiectului noului contract si al sistemului de salarizare. Dar comisia a fost doar constituita privind componenta, reprezentantii conducerii Combinatului neconvocand nicio intalnire pentru discutii pe aceste teme.

Ramane de vazut cum vor decurge negocierile noului contract si care va avea valoarea majorarii salariale de care vor beneficia siderurgistii de la 1 ianuarie. Reamintim ca ultima crestere salariala a fost de 9,5% si a fost aplicata de la 1 ianuarie 2008.