Desi au transmis inca de pe data de 3 ianuarie o adresa comuna cuprinzand solicitarile privind salarizarea si protectia sociala, sindicalistii de la FSS Metarom Galati, Sindicatul Solidaritatea al Siderurgistilor (SSS), UTSL si Forum nu au fost deocamdata chemati de reprezentantii administratiei Combinatului pentru negocierea celor doua capitole ale Contractului Colectiv de Munca (CCM).

Administratia le-a comunicat sindicalistilor ca este dispusa sa negocieze cele doua capitole cu conditia ca valabilitatea CCM, care expira la 1 iulie, sa fie prelungita pana la sfarsitul anului.

Desi reprezentantii celor doua tabere au convenit, conform procesului verbal incheiat si semnat, sa negocieze cele doua capitole, nu s-a stabilit inca un program de desfasurare a tratativelor, si anume zilele si orele, asa cum s-a intamplat in cazul negocierilor anterioare.

Presedintele SSS, Gheorghe Tiber, ne-a declarat ca sindicatul a transmis ieri o adresa prin care a solicitat administratiei Combinatului sa comunice urgent data la care va avea loc sedinta de negociere. "De asemenea am mai cerut sa ni se puna la dispozitie o serie de documente importante pe care noi le-am solicitat, dar nu le-am primit. Am mai cerut sa ni se prezinte investitiile tehnologice si de mediu care urmeaza sa fie efectuate la Combinat pana in anul 2014", a mai precizat Gheorghe Tiber.

Reamintim ca sindicalistii de la FSS Metarom Galati, UTSL si Forum au solicitat majorarea cu 30% a salariului minim de incadrare, in timp ce sindicalistii de la Solidaritatea solicita o crestere de 150 de euro, restul revendicarilor fiind comune.

Sindicalistii de la Solidaritatea au mai transmis ieri o adresa conducerii Combinatului, prin care au solicitat majorarea tuturor salariilor angajatilor Combinatului ca urmare a intrarii in vigoare, de la 1 ianuarie, a noului salariu minim pe economie in valoare de 500 de lei, ceea ce inseamna ca salariul minim al unui muncitor necalificat de pe platforma siderurgica a crescut automat de la 488 la 500 de lei. "Aplicarea coeficientilor de ierarhizare prevazuti de Contractul Colectiv de Munca de la Combinat, in functie de noua valoare a salariului minim, va conduce implicit la cresterea tuturor salariilor de baza din Combinat, cu sume cuprinse intre 12 lei si 36 de lei", a mai precizat Gheorghe Tiber. Acesta sustine ca, in cazul in care conducerea Combinatului nu va majora salariile, fiecare angajat al Combinatului poate da in judecata unitatea pentru o obtine acest lucru, aceeasi optiune avand-o si Sindicatul Solidaritatea.