In primele noua luni au fost terminate peste 20.000 de locuinte, cu aproximativ 2.500 mai multe fata de perioada corespunzatoare din 2005, informeaza Statistica. Aceasta crestere este insa nesemnificativa in raport cu necesarul de locuinte, estimat la un milion, potrivit Danei Florea, reprezentant al Autoritatii Nationale pentru Locuinte (ANL).
In ritmul in care se construieste, acest necesar va fi acoperit abia peste 40 de ani, estimeaza Adriana Iftime, director general executiv al Patronatului Societatilor din Constructii (PSC).
Iftime a amintit ca in perioada comunista se construiau insa 120.000 de locuinte anual, adica de patru ori mai mult decat in prezent. Directorul PSC a precizat insa ca in 1990 necesarul de locuinte era zero, fondul locativ de 7,8 milioane de locuinte fiind suficient celor 22 de milioane de romani. Desi cresterea demografica a fost negativa, cererea de locuinte a crescut intre timp. ßi asta din cauza ca multe locuinte s-au prabusit si au disparut iar altele si-au schimbat destinatia in birouri, explica Iftime.

Cele mai multe locuinte, construite din banii populatiei

Investitiile in lucrari de con-structii noi s-au majorat cu 17,7% in primele noua luni din 2006, arata tot statisticile. Majoritatea locuintelor terminate de la inceputul anului pana la 30 septembrie 2006, s-au realizat din fondurile populatiei in proportie de 89,7%, potrivit aceleiasi surse. Aportul investitorilor si al statului depaseste cu putin, prin urmare, 10% din totalul locuintelor terminate.
Dana Florea ne-a declarat ca ANL a construit de la inceputul anului si pana in prezent 3.000 de locuinte, iar pana la finele anului va mai construi inca 400. Se va tinde astfel spre acelasi nivel din 2005, cand au fost finalizate 3.500 de locuinte, a mai spus reprezentantul ANL. (M.H.)