Oficialii de la Bruxelles analizeaza in aceasta perioada cele mai recente informatii necesare elaborarii Raportului de monitorizare a progreselor inregistrate de Romania. Raportul va fi dat dat publicitatii de catre Comisia Europeana la 15 mai. Totusi, monitorizarea tarii noastre va continua si dupa aceasta data.
Trebuie spus ca Anca Boagiu (foto), ministrul Integrarii Europene, se afla intr-o vizita de lucru la Bruxelles. Ea a participat ieri la reuniunea finala cu reprezentantii Directiei Generale pentru Extindere. Portalul Euractiv face o analiza a raportului prezentat la Bruxelles de catre ministrul Integrarii Anca Boagiu, document care arata domeniile ce solicita eforturi suplimentare in pregatirea pentru aderare.

Libera circulatie a marfurilor, o problema!?

La capitolul "domenii sensibile", ministrul a pus accent pe accesarea finantarilor europene. Boagiu a subliniat masurile care trebuie intreprinse in ceea ce priveste functionarea sistemelor informatice de colectare a taxelor, necesare in toate tarile membre UE pentru schimbul de date privind incasarile din TVA si accize. "Avem nevoie de acest sistem operational pana la 1 ianuarie 2007, altfel am suporta consecinte importante, atat tehnice, cat si politice. De aceea, se poate ajunge pana la activarea clauzei de piata interna, adica marfurile romanesti nu vor beneficia de dreptul de libera circulatie pe piata UE", a declarat Anca Boagiu. Un alt aspect abordat de ministru a fost functionarea Agentiei Sapard, subliniind necesitatea revizuirii modului in care institutia trateaza beneficiarii. Pentru aceasta, este necesar un plan de imbunatatire a functionarii programului, precum si luarea de masuri de supraveghere a personalului Sapard, ca urmare a reclamatiilor cetatenilor.

Toate masinile trebuie asigurate

In ceea ce priveste asigurarile de Carte Verde, s-au constatat inadvertente intre cifrele furnizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor referitoare la automobilele asigurate si statistici. Anca Boagiu a afirmat ca "neadmiterea Romaniei in Acordul Multilateral Carte Verde ar putea avea consecinte directe asupra populatiei, intrucat s-ar mentine si dupa data aderarii controlul la frontierele UE - Romania a autovehiculelor romanesti". Mai trebuie spus ca toate noile state membre, la data aderarii, erau membre ale Acordului Multilateral Carte Verde.
Ministrul Integrarii a cerut Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor sa verifice baza de date detinuta in prezent si a solicitat Ministerului Administratiei si Internelor sa sprijine intocmirea unei evidente reale a asigurarilor.
Un alt domeniu sensibil pentru aderare este sanatatea mintala. In acest sens, ministrul a subliniat utilitatea crearii, in cadrul Ministerului Sanatatii, a unei structuri care sa se ocupe doar de aceasta problema. De aceea, Boagiu a mentionat importanta semnarii, de catre Ministerul Finantelor, a Memorandumului privind finantarea spitalelor psihiatrice si defalcarea sumelor pe fiecare unitate.
Nu in ultimul rand, ministrul a cerut Parlamentului sa adopte legea privind functionarea Curtii de Conturi, intrucat atributiile acesteia se vor modifica odata cu aderarea.