Un lucru este cert: romanii care muncesc legal in strainatate isi doresc foarte mult banii Uniunii Europene. Reciproca nu este insa valabila.

Exportam prestatii familiale, aceasta este parerea sefului Directiei de Munca si Protectie Sociala (DMPS) Galati. Plecind de la faptul ca de la inceputul anului aceasta institutie primeste solicitari pentru acordarea de alocatii si indemnizatii de crestere a copilului in strainatate, si nu de la persoane care si-ar dori de la statul roman astfel de prestatii, concluzia este cit se poate de logica: nimeni nu are nevoie de banii nostri.

"De la inceputul anului am avut 30 de corespondente pe aceasta tema. Cele mai multe vin din Italia si Spania, acolo unde exportam alocatii si indemnizatii. Invers insa nu avem nici o cerere, iar explicatia este foarte simpla: prestatiile sociale ale acestor tari sint cu mult mai mari decit ale noastre", a punctat directorul DMPS, Niculina Olimpia Ralea.

Munca legala, ajutata de UE

Dupa cum se stie, de la inceputul acestui an romanii care muncesc legal in statele Uniunii Europene pot incasa prestatii familiale de la acestea sub forma de alocatii, indemnizatii de crestere a copilului, dar si pensii, somaj etc. Actele insa se transmit doar intre institutii sub forma corespondentelor. "Costul corespondentei este suportat de statul care o initiaza. Este vorba despre formulare care circula intre institutiile noastre si care trebuie completate cu informatiile de care au nevoie autoritatile din statul respectiv", ne-a spus seful Directiei de Munca.

Circuitul formularelor este unul cit se poate de simplu. Formularele, sapte la numar, pleaca de la statul membru al UE catre Romania, totul facindu-se prin intermediul Ministerului Muncii si Egalitatii de Sanse sau al directiilor teritoriale. Pentru alocatii si indemnizatii este necesar formularul E401, care trebuie completat de cei de la Evidenta Populatiei cu privire la componenta familiei, iar E411 este cel prin care se solicita alocatia sau indemnizatia.

Important de retinut este faptul ca persoanele care au nevoie de aceste formulare nu trebuie sa se deplaseze deloc de la o institutie la alta sau dintr-o tara in alta pentru ca totul se face pe baza de scrisori, problema rezolvindu-se doar pe baza solicitarilor facute de cei interesati.