Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) Nicolae Crisan, a declarat ieri ca daca asiguratorii vor aduce dovezi referitoare la cresterea daunalitatii, Comisia va accepta de anul viitor 30-40% plus/minus la tarifele practicate la politele RCA. “Daca din datele colectate ajungem la concluzia ca 20% majorare nu este suficient, vom ajunge la 30-40%“, a spus Crisan. El si-a exprimat totodata rezervele fata de “o mare parte din societatile care s-au dus pe tarif minim si nu au mers pe daunalitate“.
Reamintim ca societatile de asigurari ar fi trebuit ca din 2006 sa aiba libertatea de a cobori sau de a urca tarifele pe asigurarile obligatorii auto cu 20% fata de nivelul stabilit de CSA.
Reprezentantii companiilor de asigurare spun ca, in ultima perioada, “rata daunei creste spectaculos si periculos la RCA“. Ei anticipeaza foarte multe probleme in piata cauzate de societatile care au un portofoliu format aproximativ din asigurari auto obligatorii si care raporteaza deja pierderi sau profituri marginale. Asiguratorii anticipeaza ca multe companii ar putea intra in colaps financiar din cauza ca merg pe tariful minim la RCA.