Cea mai complexa nava construita in Romania, a carei valoare ajunge la 60 de milioane de euro, a fost lansata ieri la Santierul Naval Damen Galati. Desi lansarea a fost amanata cu circa doua luni din cauza deficitului de forta de munca cu care se confrunta in prezent santierul Naval, la eveniment au fost prezenti, atat reprezentanti ai Pazei de Coasta suedeza, care va folosi vasul, cat si ambasadorul Suediei in Romania, respectiv Mats Aberg.

Nava, cu indicativul "KBV 001", va naviga pe Marea Baltica putand fi folosita atat pentru operatiuni de depoluare cat si pentru cele de salvare, fiind un SMURD al marilor.

"Nava este una multifunctionala. Are tractiunea la punct fix de 100 de tone, adica este capabila sa ridice un petrolier cu 1.500 de tone. Nava este folosita si pentru depoluare, iar raza ei de actiune este de circa 3.200 de kilometri si ea va lucra in Marea Baltica, fiind una dintre marile cele mai poluate. In caz ca va exista poluare, nava are toate materialele pregatite pentru a prelua petrolul si toate reziduurile care se devarsa in mod accidental sau voit. Mai mult decat atat, in cazul in care trec turisti cu iahturi sau cu alte nave de croaziera si au probleme, ei sunt capabili sa preia in caz de avarie, ca un fel de SMURD, bolnavii si alte elemente neprevazute. O alta caracteristica a acestei nave este ca, in paralel cu activitatile de depoluare si salvare, monitorizeaza si pescuitul in zonele respective. Au laboratoare in interiorul navei unde colecteaza puietul de peste si in functie de rezultate actioneaza pentru a evita anomaliile marine", a explicat directorul Santierului Naval, Gelu Stan.

"KBV 001" face parte dintr-o serie de trei nave care au fost construite pentru Paza de Coasta suedeza, fiind comandate de Guvernul suedez.