Atentie la taximetristii de pe Litoral! Mai precis la cei din Constanta! Atat cei particulari, dar si cei angajati ai unei firme, si sunt multe in Constanta, profita de turistii care nu cunosc bine traseul. Fie aleg cea mai lunga cale, fie te duc in alta directie pentru ca „nu au inteles“. Si asa, plateste turistul dublu sau chiar triplu. Si atentie si la tarifele practicate!

In ultimele zile, canicula a facut ca Litoralul sa se umple de turisti. Romanii s-au dus la mare, unii cu masina, cei mai cu dare de mana, iar altii cu trenul, studenti si salariati cu bani mai putini. Astfel, de vreo cateva zile gara din Constanta zumzaie de turisti. Si, asa cum fac si cei de prin Bucuresti, taximetristii, ca niste buni negustori de servicii, incearca sa se pricopseasca din nestiinta turistilor.
Cum iesi din gara, taximetristii te iau cu asalt. Ca la aeroport sau in Gara de Nord. Daca destinatia ta nu le convine, te refuza pur si simplu. Daca insa vrei sa mergi undeva prin vreo statiune mai indepartata accepta repede cursa si incepe jecmaneala. Asta pentru ca in Constanta se practica mai multe tarife pentru serviciul numit „Taxi“. Tarif de zi de 12.900 de lei vechi (intre orele 6.00 si 22.00), tarif de noapte de 14.900 de lei (intre orele 22.00 si 6.00), tarif extern - 19.900 de lei, daca destinatia este in alte statiuni decat Mamaia, si tarif de stationare, 129.900 de lei vechi pe ora.

Atentie la cum pronuntati destinatia!

„Pe Aleea Fragilor, in Constanta?? Nu stiu unde este.“ Daca Aleea Fragilor era in Mamaia, n-ar mai fi fost o problema. Pana la urma, se gaseste un taximetrist sa te ia si, curios, chiar da dovada de o amabilitate aproape excesiva. Dar ce mai conteaza daca ajungi la destinatie? Deja esti fericit.
Daca ziua nu prea te lasi inselat, pe inserate taximetristii incep sa-si faca jocurile. Taxiul are o placuta pe care scrie numele firmei. Deja iti inspira siguranta. Ii spui numele destinatiei si te trezesti pe la jumatatea drumului ca esti condus spre o adresa gresita.
„Ati spus Cazinoul din Constanta? Am crezut ca din Mamaia! Nu-i nimic, ajungem si acolo.“ Ajungem, dar platim in loc de 60.000 de lei, 150.000 de lei vechi. Mai mult chiar, pentru ca am trecut prin Mamaia, aparatul de taxare a fost reglat pe tarif de exterior. Acest tarif nu se percepe pentru Mamaia, ci pentru celelalte statiuni.
La intoarcere avem noroc. Sunam la aceeasi firma cu speranta ca nu o sa-l nimerim pe acelasi taximetrist. Ne este trimisa o masina cu aer conditionat. „Nu trebuia sa va calculeze la tarif de exterior. Mamaia este a Constantei. Era borfas ala! Cel mai sigur este sa sunati la firma. Cred ca era particular si voi nu v-ati dat seama“, ne-a explicat el.

Particularii iau aproape dublu

340.000 de lei vechi, atat costa o cursa Constanta - Mamaia. Asta daca va incumetati sa urcati la un taxi particular. „Particularii sunt smecheri. In gara se inteleg intre ei si incearca sa fraiereasca turistul. Sar pe tine si se tin scai“, ne-a mai explicat taximetristul de la firma.
Ceea ce este bine de retinut este faptul ca, in mod normal, costul unei curse de la gara din Constanta pana in Mamaia ajunge la aproximativ 180.000 de lei vechi, daca alegi un taxi de firma.