Criza economica a inceput sa faca victime si in randul privilegiatilor. Conditiile economice drastice au lovit in randul salariatilor cu venituri foarte mari din judetul Olt.

In Olt, exista patru persoane a caror indemnizatie de somaj depaseste 1.200 de lei. Criza financiara a lovit si in randul favorizatilor. Potrivit evidentelor Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Olt, in judet exista si someri care provin din randul angajatilor cu vechime de peste 20 de ani si din conducerile unor firme private, specializate in domeniul telecomunicatiilor. Potrivit informatiilor AJOFM, "somerii de lux" castigau lunar salarii de zeci de mii de lei.

De la salariu la somaj, doar un pas

Drumul de la un salariu consistent la ajutorul de somaj poate fi mult mai scurt decat multi si-ar putea imagina. Au simtit-o pe pielea lor patru slatineni, care au castigat de-a lungul timpului salarii de ordinul miilor de euro. Pentru ca au lucrat in domeniul telecomunicatiilor, acestia au trecut de la incasari ce reprezentau in jur de zece salarii medii nete pe economie la venituri care depasesc cu putin dublul salariului minim brut pe tara.
Conform datelor statistice ale Agentiei, in prezent, in bazele institutiei exista patru slatineni care primesc indemnizatii de somaj cuprinse intre 1.241 si 1.326 de lei. "In baza noastra de date figureaza patru someri care primesc indemnizatii de somaj a caror valoare depaseste suma de 1.200 de lei. Acestia provin din cadrul unei firme cu obiect de activitate - telecomunicatiile. Cei patru figureaza in evidentele noastre din august 2008", a spus purtatoarea de cuvant a AJOFM Olt, Elena Iordache.

1.326 de lei, cea mai mare indemnizatie de somaj in Olt

Cel mai mare ajutor de somaj il primeste un slatinean care a lucrat mai mult de 20 de ani in domeniul comunicatiilor si a ocupat functia de inginer, avand un salariu de 8.760 de lei. In prezent, acesta primeste de la stat ajutor de somaj in cuantum de 1.326 de lei pe luna. Ceilalti trei slatineni care au cele mai mari indemnizatii din Olt au trecut de la salarii de 8.660 de lei, 8.210 lei si de la 7.960 la ajutor de somaj in valoare de 1.316 lei, 1.271 de lei, respectiv 1.246 de lei. Potrivit purtatoarei de cuvant a institutiei, ceilalti trei "someri de lux" au lucrat la aceeasi firma de telecomunicatii si au ocupat posturi de ingineri si tehnicieni.

Cum se calculeaza indemnizatia

Indemnizatia de somaj se calculeaza dupa o anumita formula. O importanta deosebita la stabilirea cuantumului indemnizatiei il constituie vechimea in campul muncii. Indemnizatia lunara primita de un somer se compune din 75% din salariul minim brut pe tara la care se aduna, in functie de vechime, o cota procentuala de "X"% din media veniturilor realizate de persoana in cauza in ultimele 12 luni.
Cotele procentuale sunt diferentiate in functie de stagiul de cotizare. Pentru persoanele care care au un stagiu de cotizare de cel putin trei ani, indemnizatia de somaj se va calcula in functie de 3% din media veniturilor realizate in ultimul an anterior pierderii locului de munca. Pentru cel putin cinci ani de stagiu de cotizare, cota va fi de 5% din media veniturilor pe ultimele 12 luni, pentru cel putin zece ani de stagiu de cotizare, cota este de 7%, iar cota de 10% din media veniturilor pe ultimul an lucrat se va lua in calcul in cazul persoanelor care au avut un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.
Indemnizatia de somaj se acorda diferentiat. In cazul in care o persoana a acumulat cel putin un an stagiu de cotizare va primi somaj timp de sase luni. Vor primi indemnizatie de somaj timp de noua luni acele persoane care au realizat un stagiu de cotizare de cel putin cinci ani. Cei care au lucrat mai mult de zece ani vor primi ajutor de somaj timp de un an. In prezent, salariul minim brut pe tara este de 600 de lei.