Migratia fortei de munca, in special din domeniul constructiilor, a generat o situatie fara precedent in Romania. Exista locuri de munca, dar lipsesc muncitori. Din aceasta cauza, firmele din constructii interesate sa-si pastreze lucratorii tentati sa plece in UE, pe salarii mai mari, le vor mari lefurile cu 25%, dupa cum ne-a declarat Ion Radu Zilisteanu, analist imobliar. Acesta a precizat ca majorarile salariale vor determina scumpirea metrului patrat construit in noile ansambluri rezidentiale. In prezent, pretul unui metru patrat din apartamentele noi variaza intre 1.000 si 1.200 de euro. Chiar daca va creste costul constructiilor din Romania, cele din Italia, spre exemplu, raman tot mai profitabile pentru firme, intrucat pretul unui metru patrat depaseste 2.500 de euro, ajungand si pana la 5.000 de euro, arata Zilisteanu. Astfel, patronii isi permit sa-i plateasca pe muncitorii romani cu 1.500 de euro pe luna, adica de cinci ori mai bine decat sunt platiti in Romania, unde lefurile lor sunt cuprinse intre 200 si 300 de euro.

Romanii din strainatate se ocupa de renovari

Atrase de castiguri mai mari, o serie de firme romanesti specializate in constructii au plecat cu tot cu muncitori peste granita. Asa se face ca in state ca Italia isi desfasoara activitatea peste 17.000 de astfel de firme, potrivit unui post de televiziune. Zilisteanu apreciaza ca societatile romanesti de acolo se ocupa in mare parte de renovari si de constructii rezidentiale, fiind de mici dimensiuni.
O mare parte dintre companii au activitati in provincia Arezzo, din centrul statului, si in zona de nord, in orase precum Turin, Milano si Roma. In capitala Italiei sunt inregistrate 2.730 de firme romanesti. Circa 75% din totalul firmelor au ca obiect de activitate constructiile, in timp ce 7,6% deruleaza operatiuni comerciale, iar 5,6% sunt firme de productie. (M.H.)