Productivitatea muncii in industrie s-a majorat cu 12,8% in primul trimestru, potrivit datelor publicate ieri de Institutul National de Statistica (INS). Raportat la nivelul din februarie 2007, productivitatea a fost in martie cu 11,4% mai mare. Pe de alta parte, salariile au crescut in martie fata de februarie cu doar circa sapte procente, si asta mai mult datorita primelor acordate cu ocazia Pastelui.
In privinta productiei industriale, nivelul inregistrat in martie fata de cel din luna precedenta a fost cu 11,6% mai mare. Aceasta ca urmare a majorarii productiei in toate sectoarele industriale, de 11,2% in industria extractiva, 12,3% in industria prelucratoare si 2,3% in energie electrica si termica, gaze si apa. In industria prelucratoare, cresteri mai importante de 47% s-au inregistrat in domeniul echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii.
De asemenea, cresteri s-au inregistrat in prelucrarea lemnului si a produselor din lemn, de 33%, si in producerea tutunului, de 23,4%, potrivit INS.
Iarna blanda a permis de asemenea avansul lucrarilor in constructii de 30% din primul trimestru, fata de aceeasi perioada din 2006.
Cel mai mare avans, de 144,7%, s-a inregistrat la cladirile rezidentiale.

Afacerile comerciantilor, in crestere

In martie 2007, comparativ cu aceeasi luna din 2006, cifra de afaceri obtinuta de intreprinderile cu activitate principala de comert cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a fost mai mare cu 14,1%. In primul trimestru, volumul cifrei de afaceri a urcat cu 4,3%, in principal ca urmare a cresterii cu 6,5% a vanzarilor de marfuri nealimentare. Intreprinderile care se acupa cu comercializarea autovehiculelor si motocicletelor, inclusiv intretinerea si repararea acestora, au avut in martie o cifra de afaceri cu 49,3% mai mare decat cea din martie 2006. (M.H.)