Tevarilor de la “Mittal Steel“ Roman (n. red. - fostul Petrotub) le este interzis sa spuna minciuni despre societate, sa-si insulte colegii si sa se injure intre ei. De asemenea, salariatii n-au voie sa faca sport in incinta Petrotub, iar daca incalca aceste prevederi sunt amenintati cu desfacerea contractului de munca.
Si astea sunt numai cateva dintre articolele regulamentului de ordine interioara pentru salariatii din “Mittal Steel“ Roman. Potrivit “Monitorului de Neamt“, incalcarea unor prevederi poate conduce si la desfacerea contractului de munca. Un alt articol din genul celor amintite se refera la desfacerea contractului de munca al unui salariat care “se face vinovat, in interiorul societatii, de insulte grave la adresa colegilor, a conducatorilor sau a subalternilor“. Tevarii, citati de “Monitorul de Neamt“, sustin ca “este de-a dreptul caraghioasa aceasta prevedere, cu atat mai mult cu cat salariatii se intreaba daca patronul are un angajat care sa contabilizeze injuraturile pe care si le adreseaza intre ei“. Potrivit regulamentului mentionat, unui tevar i se poate desface contractul si daca “a jucat in interiorul societatii jocuri de noroc sau a practicat alte activitati care nu au legatura cu specificul locului de munca“, ceea ce ar putea lasa loc la interpretare ca unui salariat din Ispat-Petrotub i se poate desface contractul de munca si pentru ca si-a schimbat bocancii, a mancat sau a baut un suc in timpul programului, de exemplu.
“Monitorul de Neamt“ citeaza salariatii care cred ca o parte dintre aceste prevederi au fost introduse “la foc automat“, fara consultarea sindicatelor, asa cum cere Codul Muncii, ele rezultand din constatarea unor factori perturbatori ai procesului de productie. Dupa interzicerea mancatului de seminte la Sidex Galati, deciziile de asanare civica a spatiului de lucru introduse de administratia Mittal Steel continua iata sa faca valuri printre sindicalisti. Care ar prefera, poate, sa ramana la vechea lozinca “Noi ne facem ca muncim, ei se fac ca ne platesc