Constructorii romani se confrunta in prezent cu o criza acuta de forta de munca pe piata de profil. Statisticile oficiale spun ca deficitul este de 45%. Majoritatea muncitorilor necalificati prefera sa lucreze pe santierele din Spania, Italia si Franta, unde sunt mai bine platiti. Solutia autoritatilor: importul de forta de munca din statele nemembre UE.
Sectorul constructiilor se confrunta la ora actuala cu un deficit major de forta de munca. Conform unor statistici oficiale, acesta s-ar situa undeva la 45%, alaturi de alte sectoare deficitare la acest capitol, in mare parte din cauza migratiei muncitorilor romani pe santierele UE. Constructorii romani spun ca piata fortei de munca fluctueaza foarte mult. Mare parte din muncitori pleaca sa munceasca in Spania, Italia si Franta, dand mari batai de cap pentru finalizarea unor lucrari asumate prin contracte. Recent, presedintele Traian Basescu s-a exprimat chiar ca in prezent Romania este in apropierea unei crize de forta de munca in raport cu proiectele finantate de UE. La acest capitol, seful statului este de parere ca trebuie promovata o politica de atragere a romanilor din afara frontierelor (Moldova, Ucraina, Serbia) care sa poata munci in Romania. Fenomenul nu este ceva nou pentru statele care adera la UE. Un raport intocmit de Banca Mondiala (BM) arata ca migratia muncitorilor a opt din cele zece state membre care au aderat la UE in 2004 catre cele 15 tari deja membre a generat serioase probleme economice tarilor din care provin. Deficitul de forta de munca inregistrat dupa plecare masiva a muncitorilor, in special necalificati, a determinat statele afectate sa se orienteze catre atragerea fortei de munca ieftine din alte state nemembre. Masiva migratie a muncitorilor poate produce o criza, spune acelasi raport.
Constructorii craioveni duc lipsa de muncitori
Si constructorii craioveni spun ca au probleme cu migratia fortei de munca in strainatate. Nu de putine ori, muncitorii au lasat balta slujbele pentru a pleca sa lucreze in statele UE.
"Este din ce in ce mai greu cu gasirea fortei de munca. Am avut si noi la firma muncitori care au plecat sa lucreze in Italia si Spania. De regula, atunci cand angajam dam anunturi la ziar sau vin angajatii nostri cu rude si prieteni", a spus Dan Dumitru, directorul firmei de constructii Domarcons SA. Alti constructori acuza firmele straine care castiga contracte pe bani europeni si angajeaza forta de munca locala platita la negru. "O sa ajungem sa aducem muncitori din India si China. Ai nostri umbla toti dupa pui de pupaza. Vor bani multi si munca putina. Piata muncii a fost ridicata de firmele italiene si grecesti, care ii platesc la salariul minim, iar restul banilor ii dau la negru. ITM-ul se face ca nu vede. Eu n-o sa-i platesc la negru. Sunt si cazuri in care mai pleaca la munca in Italia si Spania", a afirmat Lucian Capitanescu, director al Erpia SA Craiova.
Acesta a mai spus ca mirajul locurilor de munca mai bine platite din strainatate ii atrage ca un magnet pe muncitorii romani: "In Franta, salariul minim pe economie este de 950 de euro. Cam in jur de 1.000 de euro pe luna castiga si un muncitor in constructii. Dar nici ai nostri nu castiga putin". Criza fortei de munca este vizibila si in randul societatilor care au ca parteneri de contract firme de constructii. "Am simtit asta la partenerii nostri. Oamenii prefera acum sa plece la cules de capsune in Spania decat sa lucreze la noi in constructii. Este o criza in acest domeniu la nivel national. Solutia stiti care este: importam chinezi", a concluzionat Marian Toma, directorul UTI International, una dintre firmele care a deschis cel mai mare santier in Banie, cel pentru modernizarea centrului orasului.
7.000 de salariati in Dolj
Potrivit informatiilor furnizate de Directia Regionala de Statistica Dolj, la sfarsitul lunii august 2006, pentru ramura constructii numarul mediu de salariati era de 6.935 de persoane. In 2005, numarul mediu de salariati in constructii a fost de peste 7.000 de persoane.