Indiferent de parerea pe care o aveti despre angajatorii de stat sau particulari, înainte de a opta pentru un anume loc de munca, trebuie sa stiti foarte bine ce vreti. Când vine vorba de alegerea unui loc de munca în domeniul privat sau de stat, parerile sunt împartite. "Eu cred ca as opta pentru un loc de munca la stat pentru ca e mult mai sigur (nu prea poti fi dat afara usor). În plus, indiferent de cât muncesti, salariul merge", a declarat Mihai Nanu, de 20 de ani, din Craiova. "La stat e mai bine. Salariile se maresc, locul de munca e mai sigur, poti sa-ti rezolvi probelemele personale în timpul muncii", a fost de parere Diana Diaconu, de 24 de ani. "Cred ca as opta pentru un serviciu la particular pentru ca esti mai bine platit si ai sanse sa urci pe scara ierarhica. La stat, trebuie însa sa ai pile sau sa dai spaga pentru a ocupa o functie importanta", a spus Mara C., de 27 de ani. 
Avantaje si dezavantaje pentru slujbele la stat si la particular Indiferent de parerea pe care o aveti despre angajatorii de stat si despre cei particulari, înainte de a opta pentru un loc de munca trebuie sa aveti în vedere avantajele si dezavantajele fiecaruia.Specialistii în domeniul resurselor umane sunt de parere ca programul de lucru practicat la stat este avantajos pentru activitatile personale. "În domeniul de stat, programul de munca se limiteaza la maximum 40 de ore pe saptamâna, este flexibil, dar "ucigas" pentru activitatea cerebrala: începe la 8.00 si se termina la ora 16.00", precizeaza ele.ro, care subliniaza faptul ca acest program diminueaza importanta activitatilor si reduce managementul eficient al timpului. În domeniul privat, situatia este diferita. "Programul începe la ora stabilita, dar, de cele mai multe ori, orele de munca sunt mai multe decât cele stabilite în contractul individual", noteaza ele.ro. Pe de alta parta, la patron, salariul este pe masura obligatiilor si a randamentului de munca. În plus, poate fi negociat. "La patron, salariul e asa cum îl negociati. Daca veti fi mai bun în ceea ce faceti, veti câstiga mai bine, în compania la care lucrati acum, în alta sau poate în firma dumneavoastra. Cine stie?", noteaza www.myjob.ro. 
"La patron, rezultatele ar fi trebuit sa vina ieri, daca se poate" În ceea ce priveste sarcinile si deadline-urile, la stat, pot trece zile, saptamâni si chiar luni pâna când proiectul dumneavoastra trece de pe un birou pe altul. "Cu toate acestea, munca la stat e o scoala fantastica pentru manevrarea relatiilor interpersonale, driblarea organigramei, întelegerea modului în care personalitatea îsi pune amprenta asupra jobului si invers. La patron, rezultatele ar fi trebuit sa vina ieri, daca se poate", va avertizeaza specialistii. 
Munca în domeniul privat va ofera
posibilitatea avansarii 
În ceea ce priveste posibilitatea de avansare, diferenta între angajatorii de stat si cei particulari este imensa. Asta, deoarece la stat se poate întâmpla sa gasiti un mediu prea putin concurential. "La stat se întâmpla sa nimeriti într-un birou în care sa nu fie colegi pe masura competentelor dumneavoastra. Oamenii numai de lucru nu vor sta, ci de bârfa sau alte activitati 'interesante'", precizeaza specialistii în resurse umane de la www.ele.ro. Acesta nu este însa singura nesansa pe care o puteti avea. "La stat, puteti avea ghinionul sa nimeriti într-un birou de telenoveliste", avertizeaza myjob.ro. Pe de alta parte, la patron lupta pentru putere poate depasi umanul. Toata lumea transpira în jur, nu sta nimeni la povesti. Iar când iesiti la bere, tot despre clienti vorbiti. "Partea buna este ca la negocierea salariului se merge individual, nu tot biroul. Si rezultatele sunt evaluate la fel", afirma specialistii www.myjob.ro.