Industria constructiilor si cea a serviciilor imobiliare sunt dominate de munca la negru si reprezinta principala forma de concurenta neloiala ce poate fi interpelata si ca ajutor de stat, sunt de parere specialistii din domeniul imobiliar.
Potrivit acestora, societatile de constructii care practica munca la negru eludeaza obligatiile catre stat, cum ar fi impozitul pe salariu, contributiile sociale si impozitul pe profit.
Potrivit unor calcule realizate de reprezentantii companiei imobiliare Impact, suma de 1,5 miliarde de euro nu este prezenta in PIB-ul Romaniei din cauza muncii la negru in constructii.
In aceste conditii, specialistii imobiliari considera ca piata anuala nu este de 30.000 de locuinte, ci doar de doua-trei mii, deoarece un numar de 22.000 - 23.000 sunt in regie proprie si restul de patru-cinci mii sunt construite cu subventii de la stat.
In acest sens, autoritatile ar trebui sa fie mult mai preocupate de facilitarea investitiei in locuinte noi, deoarece, in opinia celor care joaca pe piata imobiliara, fondul locativ anual este de opt milioane de locuinte si 4.100 de constructii. (D.E.)