180.000 de persoane din judetul Galati, care muncesc cu acte in regula atat in sectorul privat cat si in cel de stat, ar fi trebuit ieri sa sarbatoreasca ziua internationala a muncii decente. Din pacate pentru majoritatea covarsitoare a lucratorilor galateni, dintre care 160.000 muncesc in domeniul privat, munca decenta nu inseamna decat niste cuvinte frumoase, tinand cont de conditiile in care lucreaza si de salariile pe care le primesc.

Sindicalistii de la cele mai importante societati comerciale din Galati, cum ar fi ArcelorMittal Galati, Santierul Naval Damen, ICMRSG, Menarom, au participat ieri alaturi de peste 15.000 de sindicalisti din intreaga tara la mitingul si marsul de protest organizate pentru marcarea Zilei Internationale a Muncii Decente. Actiunea, organizata de cele 4 confederatii sindicale - Cartel Alfa, BNS, CSDR si CNSLR Fratia -, a avut si scopul de a trage un semnal de alarma in privinta nivelului mic al salariilor si al conditiilor de munca precare din Romania. Au salariatii galateni castiguri decente si conditii de munca corespunzatoare, ceea ce inseamna practic o munca decenta? Aceasta este intrebarea la care i-am rugat sa raspunda pe liderii sindicatelor de la cele mai importante societati din Galati.

La Combinat, munca multa, salarii insa nu pe masura

Nu mai este de mult timp o noutate faptul ca foarte multi dintre cei 13.500 de siderurgisti se plang de faptul ca sunt nevoiti sa munceasca mai mult dupa ce colegii lor s-au autodisponibilizat dar volumul de munca nu se reflecta in salariile pe care le primesc. Si conditiile de lucru lasa mult de dorit, mai ales in sectoarele considerate cele mai grele din Combinat, si anume Uzina Cocso Chimica si Uzina Aglomerare Furnale (UAF). In aceste conditii este greu de spus ca munca pe platforma siderurgica se poate considera una decenta, din punctul de vedere al salariilor si al conditiilor de lucru. "Munca decenta in Combinat este un lucru relativ. Daca discutam de conditiile de munca si de salarii nu se poate spune ca angajatii combinatului sunt multumiti. Oamenii doresc salarii mai mari, pe masura muncii depuse, si conditii de lucru mai bune. Si noi, sindicatele, credem ca doleanta angajatilor este indreptatita si incercam sa facem tot posibilul in acest sens. Speram ca la negocierile care au inceput sa obtinem o crestere salariala cat mai mare", ne-a declarat vicepresedintele FSS Metarom Galati, Radu Nelu.

Nelu Macovei, liderul sindicatului cocsarilor afiliati la FSS Metarom Galati, ne-a declarat ca mai este mult de facut pentru ca cei 1.500 de salariati ai UCC sa poata spune ca muncesc decent. "Salariile la nivelul UCC nu sunt pe masura muncii depuse. Si la capitolul conditii de munca mai trebuie facute multe, si aici ma refer la investitiile in tehnologie si pe partea de mediu, pe care conducerea a promis ca le va face si pe care le asteptam. La UCC si la UAF sunt cele mai grele locuri de munca din Combinat", ne-a mai declarat Nelu Macovei.

Si presedintele Sindicatului Solidaritatea al Metalurgistilor, Gheorghe Tiber, este de parere ca veniturile siderurgistilor nu le permit un trai decent. "Munca decenta se refera la volumul de munca, timpul de munca si rasplata muncii. La Combinat e un raport usor defavorabil din punctul de vedere al conditiilor de munca si al platii. Este multa munca si salariile nu sunt pe masura", a mai declarat Gheorghe Tiber. Acesta sustine ca salariul mediu net al unui muncitor calificat care lucreaza la Combinat este in jur de 11 milioane de lei vechi.

La AFDJ, conditiile de munca lasa de dorit

Liderul sindicatului de la AFDJ, Stefan Frunza, care e si presedintele CNSRL Fratia Galati, ne-a declarat ca salariile celor 1.000 de angajati ai unitatii se apropie de nivelul actual din economie, castigul mediu brut incepand cu 1 octombrie fiind de 2.180 de lei. "Nu acelasi lucru il putem spune despre conditiile de munca care sunt deficitare, mai ales la capitoul dotari si tehnologie. Partea tehnica e depasita si i-am semnalat acest lucru lui Ludovic Orban (n.r. - fostul ministru al transporturilor) pe care l-am informat ca este obligatia statului de a face investitii pentru a respecta normele europene", ne-a mai declarat Stefan Frunza. Chiar daca au beneficiat de la 1 octombrie de o majorare salariala fixa, cei 270 de angajati ai Menarom nu se pot lauda cu o munca decenta, potrivit declaratiei liderului de sindicat Viorel Ariton. "Nu as putea spune ca ne incadram in categoria salariatilor care au conditii de munca si salarii decente. Chiar daca de la 1 octombrie salariile au crescut, nu trebuie sa uitam ca au crescut si preturile si au fost anuntate noi cresteri, mai ales la gaze si energia termica. Cat despre locurile de munca, mai trebuie facute o serie de investitii", ne-a precizat Viorel Ariton.

Nemultumiri si in randul finantistilor galateni

Liderul sindicatului liber din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFPJ) Galati, Cornel Mihalache este de parere ca atat salariile cat si conditiile in care lucreaza cei 650 de angajati ai institutiei nu pot fi considerate decente. "Angajatii lucreaza inghesuiti in birouri iar volumul de munca este unul mare ca si responsabilitatile ce le revin. In ceea ce priveste nivelul salariilor, acestea nu sunt pe masura muncii depuse si acesta este si unul dintre motivele pentru care federatia SED Lex a decis declansarea grevei de avertisment joi dimineata, timp de doua ore", ne-a mai declarat Cornel Mihalache.