Cu toate ca a devenit "primul vanator al tarii", tinta principala a guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, ramane in continuare inflatia. El considera ca pentru acest an inflatia se va mentine la 5%, plus/minus un punct. ßi asta in conditiile in care este anticipata un derapaj inflationist incepand cu luna mai, o data cu introducerea mult-disputatei taxe pe viciu pentru alcool si tutun.
Dupa calculele BNR, raportate la datele din prezent, Mugur Isarescu anticipeaza un impact asupra preturilor de consum de 1% prin majorarea impozitelor indirecte la tutun si alcool. Pornind de la evolutia din primele patru luni si fara introducerea taxei pe viciu, inflatia anuala ar fi putut cobori la 5,8%, cu 0,7% sub prognoza de la inceputul anului, a mentionat ieri guvernatorul bancii centrale. El a explicat ca, o data cu noile modificari fiscale, prognoza BNR, pe baze pesimiste, indica o rata la sfarsit de an de 6,8%.
Isarescu vede influenta taxei pe viciu mai mult ca o miscare mecanica a pretului la produsele din alcool sau tutun si, implicit, a indicelui preturilor de consum, dar fara presiuni inflationiste ulterioare.
Guvernatorul BNR a mai spus ieri ca banca centrala este preocupata de evolutia creditului in lei, care a crescut foarte rapid in ultimul an.
"Trebuie sa fim cu ochii pe creditele in lei. Aceasta declaratie vreau sa fie inteleasa ca un semnal de atentionare", a precizat Isarescu. In perioada martie 2005 - martie 2006, creditele in lei s-au majorat cu 92,8%, respectiv 77,8% in termeni reali.
Criticand politica netransparenta in ceea ce priveste preturile administrate, BNR a solicitat autoritatilor responsabile stabilirea unui calendar clar si ferm al ajustarilor acestor preturi, care vor fi negociate cu UE.
Reamintim ca preturile administrate au fost majorate, in perioada aprilie 2005 - aprilie 2006, cu 9,2%, ritm de crestere cu 5,5 puncte procentuale sub cel inregis-trat in decembrie anul trecut.