Pana la sfarsitul lui 2010, inflatia va scadea sub tinta de 3,5% a spus astazi guvernatorul BNR. In 2009, evolutia inflatiei a fost influentata negativ de cresterea accizelor la tigari si pozitiv de cursul de schimb.
Prognoza anterioara estima pentru finalul lui 2010 o inflatie cu aproape 1% mai mica. Pentru 2011, BNR prognozeaza o inflatie de 2,7%.
Inflatia a fost relativ modesta, chiar daca declinul economic a fost unul accentuat, a spus guvernatorul, adaugand ca dezinflatia a fost evidenta in 2009 in cazul Romaniei, chiar si prin comparatie cu Polonia si Ungaria.
In luna decembrie din 2009, inflatia a urcat la 4,74%, cu 0,24% pste tinta maxima fixata de BNR. Acesta este ale treilea an consecutiv in care BNR nu a reusit sa atinga tinta dorita.
Majorarea preturilor la produsele din tutun si alcool au fost factorii care au avut cel mai negativ impact asupra inflatiei din Romania in 2009.
Preturile de consum au crescut in decembrie cu 0,32% fata de cele din noiembrie, in conditiile in care marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,54%, iar bunurile alimentare, cu 0,34%, in timp ce tarifele la servicii au scazut, in medie, cu 0,25%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
"Nu vrem sa transmitem un mesaj optimist, ci unul de incredere", a spus vineri seful Bancii Nationale a Romaniei.
"Consideram ca e un pericol sa intram intr-o stare euforica", a continuat Isarescu.
"Creditarea se va relua, dar nu putem spune ca de la Paste incolo, ori mai devreme ori mai tarziu. In plus, as mentiona ca aceasta reluare nu va fi uniforma. Deja bancile s-au departajat puternic. Unele banci se vor specializa pe operatiuni financiare, iar altele se vor specializa in alte directii", a mai spus guvernatorul BNR Mugur Isarescu.