Ev.z.ro informeaza: Cele trei lucruri care ne vor aduce crestere economica, dupa Isarescu.
"Trei lucruri trebuie facute in Romania, ca sa avem crestere economica: sa stimulam munca, sa stimulam munca, sa stimulam munca", a spus guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, astazi, in deschiderea conferintei pe tema anului financiar-bancar 2011. Potrivit lui Isarescu, Romania are nevoie de stimularea muncii prin investitii, prin cresterea productivitatii, dar si prin scaderea poverii sociale pentru a-si putea relua cresterea economica.
Pe de o parte, dobanzile mari la economii ii fac pe investitori sa prefere sa tina banii in banci in loc
Sa-i investeasca in economia reala, iar pe de alta parte, cresc costul creditelor, ceea ce scade randamentele investitorilor.

Reducerea poverii fiscale, esentiala

In al doilea rand, stimularea muncii se poate realiza prin cresterea productivitatii, care se poate face prin flexibilizarea pietei muncii, a explicat Isarescu.
Isarescu a precizat ca este esentiala o reducere a poverii fiscale a intreprinderilor chiar daca se spune ca Romania este o tara cu fiscalitate redusa. In opinia lui Isarescu avem o fiscalitate redusa la nivel de PIB, nu la nivelul companiilor.
A treia modalitate de stimulare a muncii este reducerea poverii sociale. "Trebuie sa ai cel putin acelasi numar de contribuabili cu numarul de beneficiari", a spus guvernatorul BNR.
"Toti cei care sunt in productie sunt sugrumati", a spus guvernatorul BNR.
El a reamintit ca in Romania sunt 5 milioane de asistati social si 4 milioane de contribuabili. In acest sens, Isarescu a sugerat ca angajatorii au mare nevoie de reducerea CAS, care insa trebuie realizata dupa ce va fi analizat foarte atent impactul implementarii.