Dobanzile la creditele in lei se vor reduce mai rapid decat declara bancherii, a afirmat marti seara la Realitatea TV guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
“Bancile nu vor avea incotro si vor ieftini creditul in lei. Si, cand spun asta, ma bazez pe concurenta (din sistemul bancar - n. red.), pe deschiderea contului de capital, dar si pe faptul ca institutiile financiare din Europa vor putea sa lucreze aproape direct pe piata romaneasca. Astfel, costurile se vor diminua“, a precizat Isarescu. Oficialul Bancii centrale a reamintit ca imprumuturile in lei sunt in continuare foarte scumpe, dar sunt de preferat in locul celor in valuta in special de catre cei care nu au venituri in valuta.
Totusi, in cazul creditelor de 15-20 de ani (cele imobiliare, de pilda) este de preferat moneda europeana dat fiind faptul ca intre timp Romania va trece la euro.
Un alt motiv ar putea fi si deprecierea semnificativa a monedei europene din ultimul timp. “Creditul in lei este scump, dar creditul in valuta este riscant si nu este recomandat pentru populatie pentru ca poate aparea aceasta evolutie a cursului.
De pilda, cel care s-a imprumutat in dolari s-a bucurat foarte mult in ultimii doi ani, dar s-ar putea sa nu se mai bucure. Sunt totusi doua exceptii: cei care fac comert exterior si cei care contracteaza credite imobiliare pe 15-20 de ani pentru ca in acest timp vom adopta moneda europeana“, a spus Isarescu. In ceea ce priveste procedurile complicate de acordare a creditelor, proceduri de care se tot plang bancherii acuzand normele impuse de BNR, Isarescu a precizat ca in urma discutiilor cu bancile este posibil ca aceste proceduri sa se simplifice.
Isarescu a spus ca multe dintre aceste norme sunt ale Uniunii Europene, dar ca este posibil ca, din dorinta de a fi precauta, BNR sa fi exagerat putin.