Datoriile istorice ale companiilor de stat din domeniul energiei, care insumeaza cu penalitatile 700 de milioane de euro, vor fi sterse pana la finele acestui an. Aceasta daca Parlamentul va vota ordonanta de urgenta prin care Guvernul a decis joi ca aceste datorii sa fie eliminate, a declarat ieri ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian. El a precizat ca nu este Mos Craciun si ca, in conditiile in care aceste companii vor acumula in continuare datorii, va lua masuri drastice.
Ministrul Economiei a aratat ca intrarea in Uniunea Europeana ne obliga la acest gest. ßi asta pentru ca societatile din sectorul energetic romanesc ar fi intrat intr-o competitie nedreapta cu companiile din UE avand aceste datorii, a apreciat Vosganian. In plus, stergerea acestor datorii istorice le va permite companiilor sa apeleze la imprumuturi bancare pentru a-si finanta activitatea.
Cele mai mari datorii provenind din imprumuturi externe garantate sau subimprumutate sunt de 1,7 miliarde de lei si apartin companiei Termoelectrica. Urmeaza SC Inchiderea si Conservarea Minelor SA Targu Jiu, cu datorii de peste 609 milioane de lei, si Nuclearelectrica, ce are debite de 397 de milioane de lei.

Energie putina de la hidrocentrale

Ministrul Economiei a mai spus ieri ca stocurile de carbuni sunt asigurare in proportie de 70%. La Rovinari si Turceni nu exista probleme in privinta acestor stocuri, doar la Craiova existand anumite ingrijorari. Vosganian a aratat ca, daca stocurile vor scadea sub o anumita limita, se va recurge la redistribuirea acestora.
Pe de alta parte, se va insista pe generarea de energie pe baza de carbune, intrucat exista anumite probleme cu productia hidrocentralelor. Vosganian a amintit printre cauze resursele de apa putine si gradul de umplere sub 50% din capacitate. (M.H.)