Agentiile internationale de rating par a fi un fel de prezicatoare pentru economiile unor tari, cum este si Romania. Bineinteles ca se stiu implicatiile dezastruoase ale unor ratinguri negative sau ale unor previziuni in scadere pentru diversii indicatori economici, politici, sociali, strategici, de aceea trebuie tinut cont, in limita posibilului, de sfaturile unor astfel de agentii. Totusi, deciziile unor guverne, ale unor alesi ai poporului trebuie sa fie mai sus decat indemnurile propuse in urma unor analize pe hartie. Un analist al agentiei de rating Moody's declara ieri ca deficitul de cont curent mare al Romaniei nu reprezinta o problema, insa Romania mai are de "lucrat" la capitolul reformelor din diferite domenii, pentru a putea prinde din urma unele tari europene.
Potrivit The Money Channel care citeaza Agentia NewsIn, analistul a facut expres referinta la Romgaz, spunand ca institutia de rating se arata ingrijorata de intarzierile in privatizarea producatorului roman de gaze. El s-a mai aratat ingrijorat de pretul gazelor, care in opinia lui este la aproximativ 50% din cat ar trebui sa fie. Mai pe romaneste, analistul indeamna la privatizarea singurului producator national care mai este in masura sa nu puna presiune pe pretul gazelor, balansand astfel scumpirile alarmante din ultimii ani ale acestor resurse. Analistul Moody's cere Guvernului de la Bucuresti sa tina cont de indicatiile agentiei pe care o reprezinta, atragand chiar atentia ca nu vede "o schimbare a ratingului in viitorul apropiat". Mai mult, el atrage atentia ca agentia de rating Moody's ar putea micsora ratingul de "Baa3" atribuit Romaniei.
Mai trebuie spus ca Guvernul a decis intr-o sedinta recenta sa renunte la varianta privatizarii producatorului intern de gaze cu un investitor strategic. Potrivit unui comunicat, Executivul ar putea lua in calcul un pachet de actiuni de cel putin 30%, care va fi scos la vanzare pe piata de capital.
Decizia Executivului a fost luata dupa ce s-au analizat o serie de aspecte, printre care marja restransa a instrumentelor pentru sporirea sigurantei privind aprovizionarea cu gaze. (Mugur Cosmin)