Moody's a confirmat ratingul pentru datorii negarantate "A1" acordat bancii austriece Erste Bank der Oesterreichischen Sparkassen, dar a modificat in sens negativ, de la "B minus" la "C plus", ratingul care evalueaza situatia financiara a bancii, se arata intr-un comunicat al agentiei de rating. In decembrie anul trecut, Moody's a plasat ratingurile Erste sub supraveghere, cu perspectiva negativa, dupa ce banca austriaca a ajuns la un acord cu autoritatile romane pentru preluarea unui pachet de 61,99% din actiunile Bancii Comerciale Romane, pentru 3,75 miliarde de euro.
Decizia de confirmare a ratingului "A1" pentru Erste are la baza rolul important al bancii in sistemul bancar austriac.
In ceea ce priveste ratingul "C plus" pentru situatia financiara, Moody's a aratat ca achizitia BCR se conformeaza in totalitate obiectivelor strategice de expansiune a prezentei Erste in Europa Centrala si de Est, in special pe pietele locale de retail.
Ratingurile de evaluare a situatiei financiare a unei banci ilustreaza capacitatea si soliditatea intrinseca a acesteia, excluzand anumite riscuri externe, care sunt incluse in ratingurile pentru depozite. Acest tip de calificative nu vizeaza efectuarea platilor la scadenta, ci probabilitatea ca banca sa aiba nevoie de sprijin de la terte parti, cum ar fi actionarii sau institutiile statului. (M.C.I.)