Ministerul Economiei si Finantelor a anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, o serie de modificari alduse Codului fiscal. De aceasta data nu este vorba de majorari de taxe si impozite, ci de adoptarea unor masuri de imbunatatire a legislatiei in sensul inlaturarii pericolelor in domeniul evaziunii fiscale.
In noua forma a Codului fiscal, se acorda posibilitatea de ridicare trimestriala, prin decizia AGA, a dividendelor de catre actionari, in cazul realizarii de profit, urmand ca regularizarea sa se faca dupa inchiderea anului. Vor fi luate si o serie de masuri pentru intampinarea solicitarilor venite din mediul de afaceri, principalele modificari fiind legate de Codul de procedura fiscala, cazierul fiscal si ordonanta care reglementeaza utilizarea aparatelor de marcat electronice.
Printre modificarile aduse, care vin in sprijinul agentilor economici, se numara plata intr-un cont unic, incepand cu obligatiile aferente lunii septembrie, a tuturor impozitelor si taxelor datorate bugetului de stat si bugetelor sociale de catre contribuabilii cu un comportament fiscal corect, decizia de impunere prin care se stabilesc obligatii fata de Bugetul General Consolidat se comunica acestora in termen de sapte zile de la data incheierii raportului de inspectie fiscala, limitarea cuantumului valoric al bunurilor sechestrate si valorificate, de la dublu sau triplu, la un procent de 150% din valoarea creantei fiscale, eliberarea pe loc a cazierului fiscal si reducerea taxei de la 500 la 200 de lei, unificandu-se, astfel, taxa si termenul de eliberare a acestuia, precum si scoaterea de sub incidenta secretului fiscal a tuturor neregulilor si rezultatelor controalelor de natura evaziunii si fraudei fiscale.
Impactul social al cresterii economice
De asemenea, Ministerul Economiei si Finantelor a prezentat si "Raportul asupra obiectivelor de dezvoltare ale mileniului" care va fi supus, saptamana aceasta, dezbaterii Guvernului. Potrivit raportului pentru Romania, nivelul de saracie severa presupune pentru fiecare membru al familiei un venit minim de 106 lei, practic 22-23 de euro pe membru de familie. Potrivit rapoartelor anterioare, in anul 2002, in Romania circa 11% din populatie era sub nivelul de saracie severa, adica aproximativ 2,3-2,4 milioane de romani erau in pericolul de a nu-si putea asigura supravietuirea.
Obiectivele de atunci stabileau ca, in anul 2009, nivelul de saracie severa sa scada la 5-4%. Noua tinta stabilita de organismele internationale pentru anul 2009 este de 3,5%. Potrivit ultimelor evaluari, in urma cresterii pensiilor, acest obiectiv va fi atins inca din anul 2007, urmand ca, pana in 2009-2010, saracia severa sa fie eradicata din randul pensionarilor romani.