Romania Libera informeaza: De ce ramane blocat Bulevardul Uranus
Bucuresti. Primaria s-a impacat cu ONG-urile, dar tot nu are autorizatii
Autoritatile locale s-au grabit sa anunte, la sfarsitul saptamanii trecute, ca s-au impacat cu ONG-urile care se opun demolarilor din zona Buzesti si ca reiau lucrarile la Soseaua Buzesti-Berzei. Nu s-a trecut insa la fapte pentru ca primaria nu are autorizatii de constructie.
Lucrarile la sectorul Buzesti-Berzei ar fi trebuit sa inceapa sambata, dar vechile autorizatii de constructie au fost suspendate de instante, in urma proceselor deschise de mai multe ONG-uri. "In cursul saptamanii viitoare (n.r. - aceasta), se vor elibera noi autorizatii de construire, pe baza vechiului proiect, pentru a putea relua lucrarile la calea de rulare pana in apropiere de Hala Matache. La acest obiectiv, vom avea trei-patru variante de proiecte, din care vom alege una", a spune Mircea Raicu, viceprimar general al Capitalei.
Totusi, daca Primaria Capitalei va emite autorizatii de construire similare celor care au fost suspendate de instante, acestea nu vor avea nici o valoare si vor fi suspendate din oficiu, a declarat Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, unul dintre ONG-urile care au castigat mai multe procese impotriva municipalitatii. In replica, Raicu a precizat ca noile autorizatii vor fi date in baza unei alte legislatii si nu va fi necesara aprobarea unui nou plan urbanistic zonal.

Negocieri pentru largimea drumului

Asociatia Salvati Bucurestiul a cerut realizarea unei sosele mai inguste decat prevede proiectul initial. Astfel, in loc de 24 de metri latime, artera de circulatie ar urma sa aiba numai 18 metri si sa-si pastreze caracteristicile stabilite initial, adica sa aiba cate doua benzi pe sens, linii de tramvai, piste de biciclisti si trotuare. Daca edilii vor accepta varianta unei sosele largi de 18 metri, nu va mai fi necesara demolarea unor cladiri. Drumul va face legatura intre Piata Victoriei si Piata Cosbuc si va ajuta la fluidizarea circulatiei in zona centrala.
Pana in prezent, municipalitatea a pierdut sase procese intentate de ONG-urile care au atacat modul in care au fost demolate cladirile din zona, unele dintre ele foste monumente istorice.