Pretul produselor de mobilier vor creste in perioada urmatoare cu un nivel cuprins intre 4% si 12%, pe fondul majorarii costurilor si a scaderii veniturilor producatorilor interni, a declarat ieri Aurel Rizea, presedintele executiv al Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR). Este greu sa spun cu cat vor creste preturile, in medie, insa cred ca va fi o majorare intre 4% si 10-12%. Se anunta in continuare cresteri ale preturilor la energie electrica, la gaze naturale, la alte utilitati, iar deprecierea euro va continua. Este normal ca toate acestea sa afecteze producatoriiā€œ, a spus Rizea.
In aceste conditii, producatorii de mobila sunt constienti ca trebuie sa vina cu o oferta mai diversificata, la preturi accesibile, pe piata interna, desi aceasta piata este redusa si nu acopera decat 25% din productie.
Potrivit datelor APMR, exporturile de mobilier au totalizat in primul semestru 453,5 milioane de euro, in crestere cu 9,7%, sub ritmul anual din ultima perioada, iar rezultatele, exprimate in lei, indica o usoara involutie a livrarilor pe pietele externe.
Totodata, importurile au avansat in primele sase luni cu peste 50%, pana la 93,4 milioane de euro.
Principalele piete de desfacere pentru mobila produsa in Romania au fost in 2004 statele Uniunii Europene (unde au ajuns 86% din exporturi), Franta (18,3%), Germania (17%), Italia (12,5%).
Importurile au o tendinta de crestere, ajungand anul trecut la 156,7 milioane de euro. Principalele produse importate sunt din lemn, destinate in special amenajarii camerelor de locuit si a bucatariilor.
Anul trecut, Romania a produs mobila in valoare de 1,1 miliarde de euro, fata de 895 de milioane de euro in 2003. Declaratiile reprezentantilor producatorilor de mobila au fost date ieri cu ocazia deschiderii celei de-a 14-a editie a Targului international de mobila BIFE, care se va desfasura in perioada 7-11 septembrie la complexul expozitional Romexpo din Bucuresti.