Combinatul siderurgic a cerut Curtii de Apel Galati sa anuleze o decizie emisa de Ministerul Economiei, dar si un proces-verbal intocmit de Directia Regionala Vamala Galati, prin care administratia Mittal Steel fusese obligata la plata a 3.605.690 de lei reprezentind diferente de drepturi vamale de import.

Toata povestea a inceput in urma unui control efectuat de reprezentantii Directiei Regionale Vamale in urma caruia s-a constatat ca la o cantitate de 160 kg (80%) din 200 kg supusa operatiunii de perfectionare activa, produsul compensator principal era valorificat in procesul de productie al Mittal Steel. Vamesii sustin ca o cantitate de peste 6.000 de tone de produs a fost incadrata in categoria pierderilor normale, aspect cu care acestia nu sint de acord, apreciind ca, de fapt, este vorba de un produs compensator secundar. De aici si obligarea Mittal Steel la plata unor drepturi vamale in suma de 3.115.594 de lei, la care se adauga majorari de intirziere de 490.096 de lei.

La cererea Mittal Steel, Directia Generala de Solutionare a Contestatiilor din Ministerul Economiei a fost de acord sa anuleze procesul-verbal intocmit initial de reprezentantii institutiei, nu inainte insa de a efectua un alt control pe platforma siderurgica. Administratia Combinatului nu este de acord cu aceasta varianta, mai ales dupa ce Directia Regionala Vamala Galati a cerut date suplimentare fata de cele oferite initial pentru a finaliza controlul.

Deseuri sau produse compensatoare secundare?

De mentionat este ca, in baza autorizatiei de perfectionare, Mittal Steel a introdus in tara cantitatea de 24.691,969 tone, respectiv 25.059,202 tone sleburi de otel. Produsul compensator principal obtinut in urma operatiunii de prelucrare, prin laminarea la cald a sleburilor din import, l-a reprezentat tabla laminata la cald, rata de randament pentru obtinerea de produse laminate plate destinate re-exportului fiind de peste 1,2 tone sleb consumat pentru producerea unei tone de produse laminate plate.

In perioada mai 2005 - august 2005 societatea a exportat 18.835 de tone, respectiv 14.370 de tone de tabla laminata, pentru care s-a folosit o cantitate de 22.602 tone, respectiv 17.244 de tone de sleb din otel importat. Reprezentantii Mittal Steel nu sint de acord cu efectuarea unui nou control, organele vamale sustinind pe de o parte ca deseurile rezultate din procesul de productie nu pot fi in acelasi timp resturi tehnologice rezultate din procesul de perfectionare activa si in acelasi timp produse compensatoare secundare.

Justitia trebuie sa hotarasca acum daca decizia si procesele verbale intocmite de Ministerul Economiei si Directia Regionala Vamala Galati vor fi anulate sau Combinatul trebuie sa achite cele peste 3,6 milioane de lei stabilite initial.