Obligatia combinatului siderurgic galatean de a achita citeva sute de miliarde de lei la pusculita municipalitatii va reprezenta subiectul intilnirii care va avea loc luni, la Bucuresti, intre primarul Dumitru Nicolae si presedintele Consiliului Concurentei.

In cadrul intrevederii de luni, edilul-sef al urbei va prezenta un punct de vedere oficial legat de rezultatele investigatiei efectuate de Consiliului Concurentei, care a scos la iveala faptul ca plafonul ajutorului de stat acordat combinatului siderurgic a fost depasit cu 371,672 miliarde de lei vechi.

"Voi prezenta punctul de vedere oficial al Primariei referitor la rezultatele investigatiei facute de Consiliul Concurentei, care a stabilit faptul ca Mittal Steel Galati trebuie sa achite municipalitatii 371,672 miliarde de lei vechi. Vom discuta despre modul in care se pot recupera acesti bani si ma intereseaza daca ii vom primi intr-o singura transa sau in mai multe", ne-a declarat primarul Dumitru Nicolae.

Prin Ordinul nr. 96 al presedintelui Consiliului Concurentei a fost inceputa in luna mai investigarea modului de respectare a plafonului maxim al ajutorului de stat acordat combinatului Mittal Steel Galati, stabilit in tratatul de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana si prin actul normativ privind strategia de restructurare a industriei siderurgice din Romania. Comisia Europeana a stabilit in luna decembrie 2004 faptul ca ajutorul de stat permis a fi acordat in perioada 1993-2004 combinatului se ridica la 30.598 miliarde de lei vechi. Ramine de vazut care va fi pozitia adoptata de conducerea Mittal Steel Galati, respectiv daca aceasta va contesta sau nu procesul-verbal care va fi intocmit de catre Consiliul Concurentei si care va stipula obligarea la plata a combinatului. Daca va decide sa respecte decizia Consiliului Concurente, Mittal Steel Galati va trebui sa plateasca o suma mai mare decit profitul net inregistrat in primele 6 luni, care a fost de 295 miliarde de lei vechi.