Platforma siderurgica s-a aflat in perioada 24-30 iunie in focul controalelor comisarilor Garzii de Mediu Galati, care au verificat modul in care se respecta prevederile privitoare la protectia mediului, precum si stadiul si modul realizarii masurilor cuprinse in programul de conformare, anexa la contractul de privatizare al combinatului
In urma verificarilor efectuate, comisarii Garzii de Mediu Galati au dat cite un avertisment lui Mohordea Irimia, sef de sectie la UCC, precum si directorului adjunct al UAF, Neacsu Mitica. Postolache Marius, angajat al UAF, a primit o sanctiune de un milion de lei vechi deoarece a fost gasit raspunzator de abandonarea unor deseuri.


Cele mai mari probleme de mediu, la bateriile de cocsificare


Potrivit comisarului sef al Garzii de Mediu Galati, Ion Drugan, principala problema o reprezinta emisiile de gaze de cocs de la usile cuptoarelor de cocsificare de la bateriile de cocsificare, precum si emisiile de gaze de la descarcarea pilotilor de cocs din baterii. "La instalatiile de stingere uscata a cocsului sint emisii mari datorita neetanseitatilor, iar turboexhaustoarele si electroexhaustoarele trebuie modernizate, acestea defectindu-se des. In majoritatea uzinelor, dar in special la UAF, covoarele de cauciuc de la benzile transportoare nu sint strinse si depozitate corespunzator si valorificate la timp. In ceea ce priveste sectorul hidrouzinal, trebuie decolmatat iazul de la Malina, care este colmatat cu slamuri bogate in oxid de fier", ne-a declarat comisarul sef al Garzii de Mediu Galati, Ion Drugan. Potrivit aceleiasi surse, programul de conformare a fost realizat in cea mai mare parte, existind unele intirzieri in finalizarea unor masuri, cum ar fi darea in functiune a instalatiei de desprafuire de la Furnalul 2, care va fi finalizata cu o luna intirziere. In ceea ce priveste investitiile in protectia mediului, Mittal Steel a investit in primele 5 luni ale anului 2,559 milioane de dolari, in cursul anului 2005 trebuind sa cheltuiasca 15,813 milioane de dolari. In cursul anului 2004 Mittal Steel a investit 9,376 milioane de dolari, in anul 2003 valoarea investitiitilor s-a ridicat la 10,332 milioane de dolari, iar in anul 2002 acestea au fost de 9,76 milioane de dolari.