Banca Nationala a Romaniei (BNR) planuieste sa renunte, incepand din acest an, la limita gradului de indatorare. O parte din operatorii imobiliari apreciaza ca nu este exclus ca o decizie in acest sens sa determine o majorare de pana la 10% a preturilor la locuinte.
Decizia BNR va influenta bancile in sensul ca vor fi nevoite sa studieze foarte bine situatia fiecarui client. "Deocamdata nu am primit nici un document. In functie de strategia de piata, vor fi insa adoptate anumite modificari, referitoare atat la avans, cat si la gradul de indatorare", a declarat Alina Bratescu, director comercial persoane fizice in cadrul BRD, Group Craiova. Potrivit acesteia, in momentul stabilirii limitei de indatorare, pentru ca-si asuma un anumit risc, se va tine cont de mai multe aspecte - vechimea la locul de munca, istoricul financiar-bancar al fiecarui client in parte, venitul lunar. Afirmatia este sustinuta si de alti specialisti din domeniul bancar. "Deocamdata nu stim procentele exacte, insa, in principiu, fiecare banca va permite o crestere a gradului de indatorare. Acest fapt va atrage dupa sine o crestere a numarului de persoane dornice de imprumuturi si implicit va asigura un plus de lichiditati", au declarat surse oficiale din Raiffeisen Bank Dolj. In ceea ce priveste avansul, e putin probabil ca bancile sa renunte integral la el. "Asigurand un plus de lichiditati in piata, va creste numarul tranzactiilor si nu e exclus ca si pretul locuintelor sa creasca", au adaugat surse din Raiffeisen Bank Dolj.
Imobilele, cu 10% mai scumpe
Potentiala crestere de pret a locuintelor este sustinuta si de o parte din operatorii imobiliari de pe piata craioveana, care estimeaza o majorare in timp de pana la 10%. "Piata a inceput deja sa reactioneze de la aparitia acestor zvonuri. Estimez o crestere de pana la 10% pe fondul cresterii numarului de contractanti de credite imobiliare", a declarat Niculina Otovescu, directorul agentiei imobiliare Bela, care e de parere ca tot cei cu salarii mari vor reusi sa-si ia locuintele dorite. Totusi, piata imobiliara poate oferi surprize. "Ca urmare a renuntarii la limita maxima de indatorare, numarul de tranzactii imobiliare va creste cu siguranta. Preturile sunt insa deja greu de suportat intrucat au crescut foarte mult", a declarat Carmen Radulescu, directorul agentiei imobiliare Carmen. Astfel, daca vanzatorii vor creste preturile in continuare, risca sa-si gaseasca clienti din ce in ce mai greu, mai ales ca valoarea creditelor va fi influentata in continuare de venituri.