Banca Nationala a Romaniei planuieste ca incepand de anul viitor sa desfiinteze avansul de 25% solicitat pentru creditele imobiliare. Acest lucru ar putea atrage dupa sine o crestere a preturilor apartamentelor.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a elaborat un nou proiect de regulament ce reglementeaza conditiile minime de acordare a creditelor destinate persoanelor fizice. Una dintre noutatile cu care vine acest proiect, expus pe site-ul bancii centrale, este aceea ca nu mai include notiunea de avans. Craiovenii care planuiesc sa-si achizitioneze un imobil sau sa-si construiasca o casa vor putea sa o faca imprumutand o suma egala cu valoarea integrala a imobilului. Pana acum, pentru obtinerea unui credit imobiliar, craiovenii trebuia sa plateasca un avans de 25% din valoarea imobilului vizat. Drept urmare, disparitia obligativitatii platii acestui avans vine in intampinarea beneficiarilor sai. "Este un lucru foarte important. Creditele ipotecare se adreseaza in special tinerelor familii si putine dintre acestea au resursele necesare pentru avans. Din punct de vedere al bancilor comerciale, nu cred ca ar putea fi vreuna impotriva", a declarat Radu Neagoe, directorul BRD Grup Craiova.
Rata lunara nu poate depasi 35% din veniturile solicitantului
Chiar daca bancile comerciale nu vor mai fi obligate sa solicite avans pentru imobilele ce urmeaza sa fie achizitionate, asta nu inseamna ca toti cei interesati de un credit imobiliar se vor putea imprumuta mai mult. "Suma imprumutata depinde de venituri, nu de valoarea imobilului", a spus Radu Neagoe.
Pentru ca suma imprumutata sa fie mai mare, ar fi trebuit introduse prevederi suplimentare. "Nemaifiind obligat sa dea avansul, clientul va incerca sa ia toata suma. Ca efectul sa fie maxim pentru clienti, ar trebui sa se umble la ponderea ratelor in veniturile nete", au declarat surse din Raiffeisen Bank Craiova. In prezent, gradul de indatorare al craiovenilor este destul de mare. In conformitate cu proiectul de regulament al BNR, angajamentele de plata ale solicitantului si ale familiei acestuia, decurgand din creditele pentru investitii imobiliare, nu vor depasi 35% din veniturile nete ale solicitantului si, dupa caz, ale familiei acestuia. Rata lunara in cazul contractarii de credite imobiliare nu poate depasi 35% din veniturile solicitantului. Sunt avantajati cei cu venituri mari care nu au putut sau nu au vrut sa economiseasca pentru avans.
Piata imobiliara simte
Potrivit analistilor din domeniul imobiliar, initiativa BNR va avea efecte directe si asupra pietei imobiliare. "Initiativa BNR va avea un impact pozitiv asupra pietei imobiliare pentru ca vor fi multi cei care vor dori sa achizitioneze un teren, o casa sau un apartament. Deja am un client care asteapta ca aceasta lege sa intre in vigoare", a declarat Niculina Otovescu, directoarea agentiei imobiliare Bela. Totusi, o data cu disparitia avansului, pe langa o crestere a cererii se va inregistra si o crestere a preturilor din piata.
"Daca s-ar desfiinta avansul cred ca ar fi si o parghie pentru cresterea preturilor", au spus surse din Raiffeisen Bank Craiova. Potrivit acestora, de fiecare data cand oamenii au posibilitatea sa imprumute mai multi bani, creste cererea si, implicit, vanzatorii cresc pretul. Afirmatia a fost sustinuta si de specialistii din piata imobiliara.
"In Craiova nu s-au achizitionat terenuri pentru cartiere rezidentiale mari unde sa se construiasca masiv. Probabil ca preturile vor creste o data cu renuntarea la avans deoarece unii se vor gandi ca, daca tot se vor imprumuta cu 150.000 de lei, de ce nu s-ar imprumuta cu 160.000 de lei", a spus Niculina Otovescu.
Propunerea BNR este supusa dezbaterii publice
Propunerea de reglementare a BNR este supusa dezbaterii publice, astfel ca persoanele interesate pot sa formuleze eventuale pareri si observatii la adresa sa. Termenul-limita pentru transmiterea comentariilor este 11 ianuarie 2007.